DNSB får ny leder

19. oktober 2010 | Aktuelt

Efter næsten tyve års virke som leder trådte Jonni Hansen i lørdags af som leder af DNSB. Hans arvtager bliver Esben Rohde Kristensen, der ligesom Jonni har været medlem af DNSB i flere årtier.

Foto: Den nye DNSB-leder Esben Rohde Kristensen (t.h.) ankommer i styrtende regn til DNSBs førerbunker til solhvervsfesten i juni, 2010.

Jonni Hansens beslutning blev meddelt på et møde i lørdags i førerbunkeren i Greve, hvor en lille lukket skare var kaldt sammen: Thomas Frausing Skou Vestergaard (redaktør for bladet Fædrelandet), Torben Have (udenrigssekretær), Thomas Lind Madsen (trommeslager i Ravnebanner), Daniel Carlsen (leder af DNSBs afdeling i Århus) og Kenneth Hellesøe (leder af afdelingen i Sønderjylland).

Esben Rohde Kristensen er tidligere kendt fra sit virke i Jylland. I 1999 blev han idømt 40 dages ubetinget fængsel for at true med en økse, og året efter angreb han egenhændigt den sydafrikanske præsident Thabo Mbeki med racistiske skældsord, da denne besøgte Skagen i 2000.

Jonni Hansen vil blive husket som manden der forvandlede DNSB fra en støvet forening til en nazistiske kamporganisation der, ihvertfald i de første år, gik på gaden. Samtidig var det under Jonnis ledelse at DNSB fik bunkeren i Greve.

Desuden var Jonni involveret i en række straffesager, blandt andet nedkørslen af en gruppe antiracister og et angreb på en politimand i forbindelse med Hess-marchen i 2007.