2010: Et stille år på den ekstreme højrefløj

2. januar 2011 | Baggrund

Det netop afsluttede år blev et af de mest hændelsesfattige på den ekstreme højrefløj. Enkelte episoder fik dog skabt opmærksomhed omkring emnet - primært i det østjyske.

Foto: Esben Rohde Kristensen ved DNSB’s Hess-march i Roskilde, august 1995.

Det var White Pride og deres venner fra Danmarks Nationale Front der var i fokus i starten af året. Århusianske antifascister havde indkaldt til demonstration mod White Pride i februar. Efter demonstrationen blev en gruppe af demonstrationsdeltagerne brutalt overfaldet af White Pride og DNF. Ofrene fik blandt andet kraniebrud og brækkede næser.

Et par dage efter kunne man på P1 høre hvordan det lød under overfaldet, og høre to talsmænd fra White Pride fortælle om hvor lidt det ville betyde for dem at slå nogen ihjel.

Dette radiointerview blev optaget om aftenen efter demonstrationen, og det fremgik her tydeligt at nazisternes overfald senere på aftenen var velforberedt. Flere af de formodede gerningsmænd til overfaldet blev anholdt og sigtet, men blev, trods gode beviser, frifundet for vold.

White Pride har siden da fortsat deres voldskampagne og har flere gange i løbet af sommeren og efteråret overfaldet forskellige venstrefløjsaktivister og alternativt udseende personer i det århusianske natteliv.

I oktober ramte en bombe så det selvsamme århusianske nazi-miljø. Det skete da en af deres ’egne’, infiltratoren Charlotte Johannsen, udgav en bog om sine oplevelser i forbindelse med en otte måneder lang infiltration af blandt andet Vederfølner og det sociale miljø omkring White Pride.

Bogen skabte massiv presseopmærksomhed omkring det århusianske nazi-problem, og har blandt andet medført at forfatteren er blevet hyret som konsulent og foredragsholder for kommuner der vil afhjælpe at unge mennesker ender i højreekstreme kredse.

Stille på Sjælland

Hvor der som altid har været kontinuerlige problemer i Århus, så har Sjælland - igen - vist sig fra sin stille side. Danmarks Nationale Front kraftmobiliserede til en svensk manifestation for nationalister 1. maj i Helsingborg. De samlede her cirka 15 deltagere. Væsentligt værre så det ud et halvt år senere, da DNF kun kunne få tre(!) mand afsted til den årlige Salem-manifestation; Oliver Cox, Mikkel Pedersen Preisler og Tim "Nietzsche" Nielsen.

Derudover har de ledende folk i DNF været i Rusland et par gange i løbet af året, hvor de har besøgt den militante nazistiske organisation Slavisk Union, der i løbet af året er blevet ulovliggjort af de russiske myndigheder.

Den mest markante hændelse på Sjælland blev, da Jonni Hansen overfor en chokeret ledelse meddelte, at han ikke blot forlod DNSBs lederpost, men reelt trak sig fra alt DNSB-relateret. Posten blev overtaget af Esben Rohde Kristensen, der ligesom Jonni Hansen har været medlem af partiet i flere årtier.