JP-blogger talte for militante nazister

1 februar 2011 | Aktuelt

Igen har en af de højreorienterede bloggere hos Jyllands-Posten deltaget ved et møde med en markant nazistisk deltagelse.

Foto: Svenska Motståndsrörelsens leder, Magnus Söderman, til Hess-march i Kolding, arrangeret af DNSB, august 2007.

I lørdags afholdte Nationaldemokraterne (ND), en svensk pendant til det tyske nazi-parti NPD, et medie-seminar. Til stede var repræsentanter for en række nazistiske organisationer i Sverige, side om side med JP-bloggeren Mikael Jalving og Den Danske Forenings Poul Vinther Jensen.

Ved mødet, der fandt sted i Södertälje kommunhus, havde den militante nazi-organisation Svenska Motståndsrörelsen og Svenskarnas Parti (det tidligere Nationalsocialistisk Front) begge borde hvor de solgte bøger og merchandise for deres respektive organisationer.

På ovenstående udsnit af Nationell Idags (ND’s partiavis) reportage, ses Mikael Jalving som nummer tre fra venstre. Til højre for ham sidder Marc Abramsson fra ND. Marc Abramsson er tidligere idømt fire måneders fængsel for sin deltagelse, da en stor gruppe nazister i 2003 angreb Pride-paraden i Stockholm. Hövrätten (Landsretten i Sverige, red.) lagde i dommen vægt på, at der lå et hate crime-motiv bag angrebet.

Nationaldemokraterne har i dag et tæt samarbejde med kredsen omkring det nu lukkede nazi-site Info14. De unge nazister fungerer blandt andet som vagtværn ved ND’s offentlige aktiviteter. Ved lørdagens arrangement var det Info14s hus-trubadur Viktor Sjölund der stod for underholdningen.

Et andet medlem af panelet i lørdagens debat, var Björn Björkqvist, der i mange år var propagandachef i det svenske nazi-parti Nationalsocialistisk Front. Nationalsocialistisk Front hedder efter et navneskifte i dag Svenskarnas Parti.

Björn Björkqvist, Svenskarnas parti, ved DNSB’s hovedkvarter i Greve, juni 2006.

I juni 2010 talte JP-bloggeren Morten Uhrskov Jensen ved et møde arrangeret af Den Danske Forening på Hovedbiblioteket i Århus. Til stede her var flere personer fra Vederfølner, White Pride og DNSB.