DNSB i opløsning

4. april 2011 | Aktuelt

Som vi beskrev på Redox.dk for nogle uger siden, har inderkernen i DNSB igennem en periode været i opbrud. I weekenden blev splittelsen offentlig.

Foto: Rune Lauritzen (til venstre) ankommer til sin formentligt sidste solhvervsfest i DNSB, december 2010.

Søndag udsendte Daniel Carlsen, medlem af DNSB’s landsledelse og afdelingsleder i Midtjylland, en pressemeddelelse om, at han har trukket sig fra DNSB efter længere tids utilfredshed med den nye formand, Esben Rohde Kristensen. Hvad der i offentligheden har fremstået som en enkelt mands udbrud er dog intet mindre end et koordineret snigløb mod Esben Rohde Kristensen, dirigeret af en række centrale personer fra DNSB’s jyske afdelinger. Et snigløb der blev koordineret på et hemmeligt møde lørdag den 2. april, hvor en række personer fra DNSB’s jyske afdelinger deltog.

Således er Daniel Carlsen altså langt fra den eneste der har trukket sig. Også den sønderjydske afdelingsleder, Kenneth Hellesøe, har trukket sig, sammen med sin kæreste L.N., der også indtil weekenden var medlem af DNSB. Rune Lauritzen, der står bag DNSB’s telefonavis, er også blandt dissidenterne, ligesom DNSB-veteranen Morten Schjetne, en af de centrale personer bag DNSB’s samarbejde med svenske SMR, har forladt partiet.

Carlsen og Hellesøe har desuden trukket flertallet af medlemmerne fra henholdsvis Sønderjylland- og Midtjylland-afdelingerne med ud. Sammen vil de tidligere medlemmer nu opbygge deres egen organisation.

Tilbage står Esben Rohde Kristensen, ene og forladt. Hans interne strukturer falder sammen om ørerne på ham. Vi beskrev tidligere på året hvordan medlemsbladet Fædrelandet er under pres, og nu forsvinder også manden bag telefonavisen samt flere drivkræfter fra Radio Oasen. Når så godt som hele den unge aktivistiske generation omkring Carlsen nu forlader DNSB, er Rohde Kristensens eneste reelle aktiver partiets navn, samt førerbunkeren i Greve.

Var Rohde Kristensen alene blevet snigløbet af medlemmer på Carlsens alder havde det været en ting, men som nævnt ovenfor er også centrale personer fra hans egen generation blandt dem, der har meldt sig ud i protest mod hans ledelse - eller mangel på samme. Når Rohde Kristensen samtidig slås med hårdnakkede rygter blandt medlemmerne om, at han skal være "købt og betalt" af politiske modstandere, for at køre DNSB i sænk, skal der nærmest mirakler til, hvis DNSB som vi har kendt det siden 1991, skal overleve - uanset at sådanne rygter formentligt ikke har noget på sig.