Massiv medlemsflugt fra DNSB mens udbrydere søger svensk støtte

22. april 2011 | Aktuelt

Udviklingen i DNSB og udbryderfraktionen fortsætter. Onsdag blev DNSB's traditionelle fejring af Adolf Hitlers fødselsdag en pinlig affære, samtidig med at Carlsen-fraktionen var til samarbejdsmøde med Svenskarnas Parti.

Foto: Selvom det var Hitlers fødselsdag, var der ikke meget at råbe hurra for i Greve i onsdags.

I Greve havde DNSB onsdag indkaldt til festligheder i nazi-borgen på Hundige Strandvej i anledning af Adolf Hitlers 122-års fødselsdag. Den traditionelle fest er en af DNSBs vigtigste interne arrangementer, men 20. april 2011 blev ikke den samling af tropperne, som Esben Rohde Kristensen havde håbet på. Deltagertallet var nemlig lavere end de sidste mange år, og stemningen beskrives af en deltager som "pinlig og akavet."

Som nævnte tidligere her på Redox, har udbryderfraktionen haft held til at trække alle de jyske afdelinger med sig ud af DNSB. Den eneste afdeling udenfor Greve, der ikke har forladt nazi-partiet, er den fynske enmands-afdeling. Afdelingsleder Martin Grønmark troppede nemlig, som en af de få, loyalt op i Greve onsdag eftermiddag.

Opgivende stemning i DNSB

Blandt de få tilbageværende veteraner i DNSB hersker der, her snart tre uger efter bruddet, stadig en apatisk og opgivende stemning. En kilde i DNSB beskriver, at den mangeårige "udenrigsminister" i DNSB, Torben Have, der formelt set ejer bunkeren i Greve, ikke længere har tillid til, at Esben Rohde Kristensen kan få partiet på ret køl, efter de sidste tre ugers kaos, men at han ikke kan komme ud af sit ejerskab af førerbunkeren. Også DNSB-veteranen Lis Engelhardt skal være utilfreds med Rohde Kristensen.

Foto: Torben Have ankommer til Hitler-fejringen i førerbunkeren.

En af de ting, der blandt de tilbageværende DNSB’ere især er brok over, er den nye formands håndtering af udmeldelserne. Kun et par kryptiske hentydninger er det blevet til på DNSB’s hjemmeside, hvilket flere medlemmer ikke mener er nok, når udbryderne så aktivt og offensivt har brugt medierne i deres angreb på Esben Rohde Kristensen. I stedet for at svare offentligt på disse beskyldninger, har Esben Rohde Kristensen håndteret situationen ved at udsende et nummer af DNSB Intern, partiets interne nyhedsbrev. Heri skriver han blandt andet:

"Esben påtog sig for seks måneder siden uselvisk posten som leder af DNSB. Ingen andre var villige til at påtage sig dette ansvar, af forskellige årsager. Og som alle er klar over er det ikke en attraktiv post at have."

Omstruktureringer i Greve

Nyhedsbrevet fortæller også, at man har lukket telefonavisen Den Danske Stemme, officielt fordi den ikke er tidssvarende længere. Den reelle forklaring er dog, at der ikke er resourcer til at drive den, da det den seneste periode har været to af udbryderne, Daniel Carlsen og Rune Lauritzen, der stod for det praktiske. Endvidere har man udnævnt en ny redaktør af Fædrelandet, efter Thomas Frausing Skou Vestergaard for nylig forlod partiet. Det er den 38-årige Dennis Hansen der overtager posten.

Foto: Den nye redaktør, Dennis Hansen, ved DNSB-koncerten i september sidste år.

Nogle af de få, der ikke forlod DNSB sammen med Daniel Carlsen, er musikerne omkring Martin Topp Juul Jensen. Uwe Jørgensen, der har været med i DNSB siden firserne, deltog f.eks. i onsdagens fejring, ligesom Martin Topp Juul Jensen var til stede. Skal det lykkes, at trække DNSB op af det hul partiet pt. sidder fast i, er det formentligt de yngre folk omkring Martin Topp Juul Jensens forskellige musik-projekter, der skal træde til. Den planlagte koncert 4. juni i bunkeren i Greve i år kommer til at give et fingerpeg om, hvorvidt det lykkes.

"De Nationale" og den svenske alliance

Mens Rohde Kristensen og hans få tilbageværende allierede er på randen af opgivelse, står Daniel Carlsens nye parti-projekt anderledes stærkt. En lang række DNSB’ere har de seneste tre uger nemlig forladt partiet for at følge med over i Carlsens ny-satsning. Partiet er endnu ikke flyvefærdigt, men inderkernen omkring Daniel Carlsen, Morten Schjetne og Kenneth Hellesøe arbejder på snart at kunne præsentere sig for offentligheden og sine sympatisører.

I opstartsprocessen har de allieret sig med det svenske nazi-parti Svenskarnas Parti (SvP). Svenskarnas Parti hed tidligere Nationalsocialistisk Front (NSF), og var i mange år DNSB’s faste samarbejdspartnere. For nogle år siden lagde NSF så stilen om, droppede den nazistiske retorik og skiftede navn. Det førte til, at DNSB brød med svenskerne. Nu, et par år efter, vil Daniel Carlsen og hans tropper så følge svenskernes eksempel.

Derfor mødtes Daniel Carlsen og Morten Schjetne onsdag aften med to ledende medlemmer af SvP, Anders Ärleskog og Stefan Jacobsson, i Helsingborg. Her skal de to danskere blandt andet have præsenteret deres nye partis navn, "De Nationale", fulgt af ordene: "I er de første vi fortæller det til." Samtidig skal parterne have snakket om muligheder for samarbejde, ligesom danskerne har bedt om SvP’s hjælp til praktiske ting såsom layout og trykning af materiale. Det skal ligeledes være kommet frem, at man vil lægge den "gammelnazistiske" linie på hylden, og at årsagen til at man ikke tidligere er brudt ud af DNSB, alene handler om loyalitet overfor Jonni Hansen.