Opbrud og nye alliancer på den yderste højrefløj

11. juni 2011 | Aktuelt

Selv om den første halvdel af 2011 udadtil har været meget stille, har der været heftig aktivitet bag kulisserne på den ekstreme højrefløj herhjemme. Fra at have været marginaliseret som dogmatisk nationalsocialist, er Daniel Carlsen pludselig en af de mest ombejlede figurer i de racistiske netværk.

Foto: Daniel Carlsen (t.v.) til koncert i DNSB’s hovedkvarter i Greve, september 2010.

Da Daniel Carlsen i april gik fra DNSB, og trak hovedparten af de aktive medlemmer med sig, var det ikke blot DNSB’s rolle på den ekstreme højrefløj der ændrede sig. Bruddet har skabt ringe i vandet i hele landet, og for så vidt også til nabolandene. I dag står vi overfor en højrefløj, hvor styrkeforholdene er ændrede og nye alliancer under opbygning.

Med sit nye partiprojekt har Daniel Carlsen lagt både holocaust-benægtelsen og hagekorset på hylden. Tanken er at blive "et moderne nationalt parti", med især tyske NPD som inspiration. Netop ’den tyske model’ er også bevæggrunden for, at Daniel Carlsen og hans nærmeste samarbejdspartnere siden bruddet har gjort tilnærmelser til Danmarks Nationale Front. De håber, at kunne skabe en konstellation, hvor man både har et officielt, legitimt parti og parallelt hermed de mere løse kammeratskabsgrupper. Indtil videre er operationen lykkedes, og der er knyttet bånd mellem flere centrale personer i DNF og Carlsens parti.

Netop DNF har brug for et nyt, samlende projekt. Lederen, Lars Agerbak, skal efter varetægtsfængslingen for bombemageri i vinteren, være stukket af til Rusland, og i hans fravær har den unge Oliver Cox taget teten. Samtidig er aktivitetsniveauet faldet drastisk, lige som antallet af deltagere i DNF’s udflugter til højreekstreme arrangementer i andre lande og landsdele er markant lavere end tilbage i 2008-2009. I både Salem (december 2010), Dresden (februar 2011), Lübeck (marts 2011), Göteborg (maj 2011) og senest Vederfølners grundlovsfest sidste lørdag, har antallet af tilstedeværende DNF-medlemmer kunnet tælles på en hånd.

Carlsen og alliancerne

I forrige weekend var Daniel Carlsen, som vi tidligere har omtalt, til møde med de danske revisionister fra Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning, DSFHF. Han har fået nære relationer til en række ledende personer i gruppen, selv til det colombianske adoptivbarn Glenn Albrechtsen (tidligere Glenn Pacharzina), der i mange år ellers hånligt er blevet omtalt som "indianer-nazisten" i netop DNSB, hvor Daniel Carlsen kommer fra.

Udover at knytte kontakter til DNF og holocaust-benægterne, har Carlsen og hans løjtnanter brugt tiden siden bruddet på at skabe alliancer med Svenskarnas Parti (SvP), der selv har været igennem en lignende transformation. De startede som Nationalsocialistisk Front, et klassisk nazistisk parti, der i mange år været søsterparti med DNSB. Efter SvP havde lagt nazismen på hylden, brød DNSB dog med dem og valgte i stedet at samarbejde med Svenska Motståndsrörelsen. Nu hvor Daniel Carlsen også - officielt - har lagt nazismen på hylden, kan han passende gøre brug af Svenskarnas Partis erfaringer.

At det er gået så stærk for Daniel Carlsen med at skabe nye alliancer skyldes især at han har travlt. Først og fremmest fordi han skal nå at smede mens jernet er varmt, og aktualitetsinteressen omkring hans projekt stadig er der - men også fordi han til efteråret skal være far.

Århus kørt ud på et sidespor

Med Daniel Carlsens nye parti, er den århusianske kreds omkring Vederfølner for alvor presset. Posititionen som en art dansk NPD har før været i tale i kredsen omkring Vederfølner. Når Carlsen om ganske kort tid officielt lancerer sit parti, er det derfor et hårdt slag i ansigtet på Lars Rask Eriksson og resten af bestyrelsen. Samtidig har det nye parti væsentligt mere tiltrækningskraft end Vederfølners position som Den Danske Forenings ungdomsforening, hvilket for alvor tvinger århusianerne til at gentænke fremtiden.

Vederfølner, og det højreekstreme miljø i Århus generelt, har det seneste halve år været i en bakkedal, med et meget lavt aktivitetsniveau. Bogen ’Forklædt som nazist’, der eksponerede strukturerne og volden i den jyske nazi-hovedstad, har presset en række personer på privatfronten, og Vederfølners generalforsamling i februar var da også en af de mindste, rent deltagermæssigt, siden dannelsen af Vederfølner.

Helt død er foreningen dog ikke. Sidste weekends stort anlagte grundlovsfest i Århus-bydelen Viby samlede flere mennesker end generalforsamlingen i februar. Blandt gæsterne var Nick Schwabach fra White Pride, samt Kristian Mølgaard Larsen og kvindemishandleren Rene Duedam fra nynazistiske Danmarks Nationale Front. De to sidstenævnte ankom i øvrigt sammen med Vederfølners formand, Lars Grønbæk Larsen.

Esben Rohde - forladt og alene

Den helt store taber i forårets reorganisering af den ekstreme højrefløj er Esben Rohde Kristensen og de få tilbageværende DNSB’ere. Siden den sidste artikel om DNSB har blandt andet veteranen Lis Engelhardt forladt DNSB. Desperationen er omfattende i Greve, og er slået ud i en reel smædekampagne mod Daniel Carlsen. Martin Topp Juul Jensen, der til dagligt bor i bunkeren i Greve og står for driften af DNSB, lagde en video på Youtube, hvori Daniel Carlsen blev beskyldt for at være homoseksuel. Indadtil anerkender DNSB’erne, at det er ren smædekampagne, men kører dog på alligevel. Ligeledes er Carlsens fløj blevet beskyldt for at stå bag trusler mod en række ældre DNSB’ere, en påstand der ikke virker til at have hold i virkeligheden.

Samtidig spøger den detroniserede DNSB-führer, Povl Heinrich Riis-Knudsen, i kulissen. Fra Carlsens udbrydere lyder beskyldningen mod DNSB, at de har indsat en "Riis-Knudsen-tro" ledelse, hvilket Esben Rohde Kristensen benægter. Samtidig fastholder rygter i DNSB-regi, at Riis-Knudsen skal være involveret, bag kulisserne, i Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning - Daniel Carlsens nye samarbejdspartnere.