Nazistiske tøjmærker

Thor Steinar
Thor Steinar er et tysk nazistisk mode-tøjmærke fra Königs Wusterhausen (Brandenburg, nær Berlin). Det blev registreret som varemærke af Axel Kopelke i October 2002. Axel Kopelke er velkendt på nazi-scenen omkring Königs Wusterhausen.

Thor Steinars tidlige logo bestod af en kombination af runen for Tyr og runen for sol, sam, men dannede de en "Wolfsangel". Logoet mindede også meget om den nazistiske tænketank Thule Seminars logo. Thor Steinars første logo blev forbudt i november 2004 med den begrundelse, at det indholdt fascistiske symboler, Thor Steinar fandt dog hurtigt på et nyt, og mærket bliver mere og mere populært, også blandt danske nazister.

Consdaple
Consdaple er et højreekstremistisk tysk tøjmærke som minder om Lonsdale på flere måder. Både i layout og ordet "Consdaple" har samme virkning som Lonsdale på en trøje med jakke udover. Her har producenterne dog helt bevidst valgt et ord som viser alle fem bogstaver i NSDAP (se uddybning under Lonsdale). Consdaple spiller også på anden nazi-symbolik ved at bruge en ørn på noget af deres tøj, som umiskendeligt ligner den ørn som blev brugt af både Wehrmacht og SS under nazi-regimet i trediverne og fyrrerne. Rettinghederne til Consdaple ejes af Franz Glasauer, der gennem sin lange karriere på den yderste højrefløj har været igennem partier som NPD og Republikanerne. Tøjmærket kan købes bl.a. hos det nynazistiske postordrefirma "Patria Versand" og hos NPDs postordrefirma "Deutsche-Stimme-Versand".

Erik & Sons
Erik & Sons er et tysk højreekstremistisk tøjmærke, med hovedsæde i det gamle Østtyskland. Tøjet slår sig op som et "vikinge-mærke", og firmaets logo består af en Naudiz-rune. Bag begejstringen for vikingerne gemmer der sig dog klare forbindelser til Thor Steinar. Direktøren for Erik & Sons, Udo Siegmund, er en tidligere central figur i Thor Steinar. Erik & Sons er udbredt i Tyskland, men vinder også indpas i danske højreekstreme kredse.

Dansk Front
Dansk Front havde tøj med eget tryk. Udvalget bestod af t-shirts, sweat-shirts og en overgang havde de også kasketter. Tøjet solgtes tidligere via Dansk Fronts egen webshop, men efter den lukkede foregik salget til deres møder og på nettet af dansk-svenske Nordvind Records.

Ikke-politiske tøjmærker


Tøjstilen på den yderste højrefløj har i mange år været præget at skinhead-kulturen med stramme jeans, polo og blankpudsede støvler. Selvom skinhead-kulturen i sig selv ikke er politisk, men mere handler om tøjstil, attitude og musik, er det at være skinhead i den brede befolkning nærmest synonym med nazist. Der findes dog også andre skinheads end nazi-skins, f.eks. SHARP-skins (Skinheads Against Racial Prejudice, antiracistiske) og Tradskins (Traditonelle skinheads, upolitiske). Derudover er der også dele af det lidt hårdere bøsse-miljø som går i skinhead-tøj.

En anden subkultur som nazisterne har taget til sig er kulturen omkring hooligans (voldelige fodboldfans) og casuals (velklædte, fanatiske og nogen gange voldelige fodboldfans) og især casual-tøjstilen vinder indpas. Vi vil her nævne nogle af de mærker, der er meget brugte i hooligan-kredse og skinhead-miljøet.

Fred Perry
Fred Perry er et tøjmærke opkaldt efter den engelske tennisstjerne af samme navn. Mærket er bedst kendt for polo-shirts med den broderede laurbærkrans på brystet. Har længe været et populært skinhead-mærke, men er på det seneste blevet mere mainstream. Mærket er uønsket i visse nazistiske kredse, fordi det menes at Fred Perry var jøde.

Lonsdale
Lonsdale er et engelsk bokse-tøjmærke som i mange år er blevet brugt af alle slags skinheads. Det påstås at grunden til at mange højreorienterede skinheads går i Lonsdale at man, hvis man gik med en åben jakke udover sin Lonsdale trøje kunne jakken skygge for Lo og le i Lonsdale og vise nsda, de første fire bogstaver i NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - Adolf Hitlers parti). Lonsdale blev i starten af 2000erne træt af deres blakkede ry som nazi-mærke og begyndte at støtte antiracistiske kampagner, startede med at bruge sloganet "Lonsdale loves all colours" og nægtede at sælge deres tøj til butikker som solgte nazistiske produkter. Mærket bruges dog stadig af nazister.

Burberry
Burberry var tidligere et meget populært designermærke og er især kendetegnet ved ternede kasketter og halstørklæder, en overgang virkede det nærmest som om alle casuals bare måtte have noget fra Burberry. Den store interesse har medført, at de ældre casuals er holdt op med at gå i Burberry, men blandt de yngere er det stadig populært.

Dr. Martens
Dr. Martens støvler er opfundet af Dr. Klaus Maertens, en tysk læge som fandt ud af at lave luftlommer i støvler for at forbedre komforten. Dr. Martens støvler var tidligere et must for enhver skinhead, men især de højreorienterede engelske skinheads er begyndt at vælge dem fra fordi de ikke længere produceres i England.

Henri Lloyd
Henri Lloyd er egentlig et sejlsports-mærke, men er også blevet meget populært blandt casuals. Især deres jakker er meget brugte.

Stone Island
Stone Island er et meget populært designer casualmærke. Stone Island har et meget karakteristisk logo som ofte sidder på et stykke stof for sig selv, og er hæftet på venstre arm med to knapper. Det er hovedsageligt striktrøjer og jakker som er populært fra Stone Island.

Aquascutum
Aquascutum er som Burberry ternet, men dog med et andet mønster. Som mærke har det aldrig nået Burberrys højder, men er stadig populært.

Ralph Lauren
Ralph Lauren er et af de mærker som casuals går i, som også er udbredt i befolkningen. Det er især polo-shirts og kasketter fra Ralph Lauren, der er in i casual kredse.

Lacoste
Lacostes hvide sneakers er meget populære blandt casuals.

Hackett
Hackett er et britisk designer tøjmærke. Mærket er populært blandt casuals, men knap så udbredt som andre casualmærker.

Troublemaker
Troublemaker er et mærke lavet til hooligans. Mærket er meget populært i Tyskland, men også brugt i Danmark.

Hooligan Streetwear
Hooligan Streetwear er et tøjmærke til hooligans. Blandt de ældre danske Hooligans er mærket ikke så populært, mens de yngre godt kan lide det. Hooligan Streetwear er ikke et nazistisk mærke, og under deres bandsektion promoverer og linker Hooligan Streetwear til det antifascistiske band StageBottles.

Pitbull
Pitbull er et tøjmærke der laver jakker, sweatshirts, t-shirts osv. Mærket distribueres i forskellige lande og findes blandt andet i en Pitbull - West Coast, en Pitbull - Germany og en Pitbull - Danmark version. På Pitbull - Danmarks hjemmeside gør man klart at man ikke har noget med racisme eller nazisme at gøre, skribenten er selv sort og fortæller at 70% af de ansatte i Pitbull - Germanys produktion er af anden etnisk herkomst. I Danmark er mærket populært blandt både hooligans, nazister og indvandrere.

Note: Det er langt fra alle hooligans og skinheads der er højreekstremister, så det faktum at folk bærer tøj fra disse subkulturer betyder ikke nødvendigvis at de har en specifik politisk holdning.