Dansk Front nedlægger sig selv

24. juli 2007 | Aktuelt

Torsdag den 19. juli vågnede mange op til nyheden om at Dansk Front havde nedlagt sig selv. Gruppens hjemmeside er erstattet af en kortfattet pressemeddelelse, der afsluttes med et link til sidens debatforum.

Dansk Front satte sig selv i fokus under "Muhammed-krisen" med demonstrationen i Hillerød februar 2006.

Torsdag den 19. juli vågnede mange op til nyheden om at Dansk Front havde nedlagt sig selv. Gruppens hjemmeside er erstattet af en kortfattet pressemeddelelse, der afsluttes med et link til sidens debatforum. For mange forumbrugere kom dette som et chok, og flere har udtrykt stor forundring over beslutningen. For folk der har været aktive i Dansk Front eller som har fulgt netværkets aktiviteter kommer beslutningen dog ikke som en overraskelse.

DANSK FRONT I MODVIND PÅ SJÆLLAND
Mere eller mindre siden Muhammedkrisen aftog i foråret 2006 har netværket, især på Sjælland, været under voldsomt pres. I maj sidste år blev netværket talsmand Julius Børgesen fængslet for trusler om brandstiftelse mod indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. Samtidig blev afdelingen i Københavns aktivister gentagne gang overfaldet af autonome.

Da talsmanden blev løsladt efter næsten seks måneders varetægtsfængsling blev han ekskluderet, hvorefter han dannede gruppen Frie Danske Nationalister. Udover deltagelse i to nazi-koncerter i Sverige har Dansk Front siden da været inaktive. Christian Kjellson, en svensk højreekstremist der var aktiv i Dansk Front København, udlægger på netværkets forum situationen sådan her: "Dansk fronts nerläggning påverkar inte så mycket då INGET har hänt sedan "brutal attack" konserten som inte blev till något" ("Dansk Fronts nedlægning påvirker ikke så meget, da INTET er sket siden Brutal Attack-koncerten som ikke blev til noget", red.).

I midten af april trak lederen af afdelingen i København, Thomas Peter Jensen, sig. Dette skete blot en måned efter at han var hovedorganisator af Dansk Fronts koncert med det legendariske naziband Brutal Attack, som med Christian Kjellsons ord ikke blev til noget.

Få dage inden koncerten blev fire aktivister fra Dansk Front nemlig anholdt med 60 totenschlagere, et slagvåben som blandt andet politiet i Sverige bruger. I forbindelse med disse anholdelser fik politiet via en ransagning adgang til information om Brutal Attacks ankomst, hvorefter bandet blev afvist i lufthavnen. Samtidig blev det oprindelige koncertsted i Nordsjælland, der var bestilt af Dansk Fronts talsmand Kenneth Andersen, aflyst efter at Ekstra Bladet kontaktede udlejeren. Koncerten blev derfor afholdt i Sverige og uden aftenens hovedattraktion. Bag hans ryg har der fra flere sider lydt stor kritik af skandaleaftenen. Han trak sig fra lederposten en måned efter, og blev for kort tid siden gift.

FDNs GADEAKTIVITETER
Efter Julius Børgesen startede FDN fik han tre gadeaktivister fra Dansk Fronts Københavnerafdeling med over. De tre har det seneste halve år været meget aktive, både ved højreradikale demonstrationer, men i endnu højere grad i det såkaldte antiantifa-arbejde, hvor de flere gange har været ude for overvåge og registrere venstreorienterede demonstrationer. Samtidig har de også fået et tæt forhold til SIAD, for hvem de flere gange har fungeret som vagtværn. Udover Kim Bang Andersen fra enmandsprojektet I Media, tæller trekløveret også P.T. fra Nørrebro og N.B. fra Brønshøj. I vinteren og foråret har de tre dog også været udsat for angreb under deres antiantifa-aktiviteter, blandt andet da de dukkede op på Nørrebrogade i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej.

Det seneste halve år har i Storkøbenhavn været ualmindeligt stille, især set i forhold til den opblomstring som nazimiljøet netop her oplevede sidste forår under Muhammedkrisen. De få aktiviteter der har været, har næsten alle haft deres udspring i FDN-trekløveret.

PROVINSIELLE PROBLEMER
København er dog ikke det eneste sted med organisatoriske problemer. I Ålborg trak lederen af Dansk Fronts lokalafdeling gennem mange år, Henrik Nøhr Sørensen, sig. Afdelingen har dog ikke været aktiv siden en mindre gruppe medlemmer blev overfaldet af autonome efter et møde i efteråret 2006. I slutningen af maj i år afholdte afdelingen så sit første møde uden Henrik Nøhr Sørensen som leder. Den unge M.P. der netop er flyttet til Ålborg har overtaget lederposten, og planen var, at han skulle forsøge at genopbygge en Dansk Front afdeling i byen.

Også Dansk Front afdelingen i Fredericia har haft store problemer. P.G.N. der siden afdelingsens start har været den ledende, kom sidste år på sergentskole, og har derfor været væk fra byen. Samtidigt faldt en række af gruppens medlemmer fra. Flere af dem angiveligt fordi de ikke ville slås i hartkorn med nazister. Tilbage er nu en lille kerne på 6-8 aktivister, hvoraf flere har baggrund i henholdsvis DNSB og Blood & Honour.

Dansk Front har, påtrods af at de nu har nedlagt sig, været den vigtigste faktor på den ekstreme højrefløj de seneste fem år. Derfor er det også naivt at tro, at nedlæggelsen ikke vil blive fulgt af opstarten af en eller flere nye grupper. Der er simpelthen for mange aktivister der mangler et sted at gå hen.

UNGE DEMOKRATER - DE PÆNE DRENGES PROJEKT
Det første projekt der er startet efter Dansk Fronts udmelding sent torsdag aften er foreningen ’Unge Demokrater’. Foreningen, der har været undervejs siden vinteren, er bygget op som en traditionel forening i modsætning til Dansk Fronts løse netværk af kammeratskabsgrupper uden medlemslister. Officielt tager foreningen afstand fra nazisme. I vedtægterne står blandt andet, at man arbejder for "at flygtninge og indvandrere med ikke-vestlig kulturbaggrund og efterkommere heraf repatrieres" og "at tildelingen af statsborgerskab til flygtninge og indvandrere med ikke-vestlig kulturbaggrund og efterkommere heraf ophører, og at allerede hertil tildelte statsborgerskabsrettigheder ophæves".

Søndag aften stod en af bagmændende bag foreningen, Niels-Ole Frederik Galmar, frem i TV2 Østjyllands nyhedudsendelse. I indslaget blev foreningen præsenteret som et brud med de mest rabiate kræfter i Dansk Front. De tre bagmænd tilhørte alle den pæne fløj i Dansk Front, en fløj der krummede tæer hver gang foreningens medlemmer blev taget i en voldsepisode eller blev afsløret som værende nazistiske hooligans. Der er dog ingen tvivl om, at deres kontakter til også mere militante kræfter er gode. Den ene af de tre, Henrik Nøhr Sørensen, har et godt netværk i Århus, der blandt andet tæller en lang række folk fra den nazistiske hooligangruppe White Pride. Frederik Galmar selv har også forbindelse til Jacob Engelbrekt Andersen, en af de absolutte topfolk i Dansk Front-netværket, der tidligere har deltaget i tyske nazidemonstrationer. Den tredje person bag Unge Demokrater er Thejs Revsbech Meineche, der er forholdsvis ny på den højreradikale scene i Århus. Han deltog i flere højreradikale demonstrationer sidste år, side om side med folk fra White Pride og medlemmer af det nu hedengangne Blood & Honour Denmark. På trods af at foreningen officielt tager afstand fra nazismen, har ingen af de tre bagmænd altså problemer med at omgås nazister.

Hvordan Unge Demokraters aktiviteter og medlemsskare vil se ud kan kun tiden vise. Gruppen planlægger blandt andet at søge økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms Fællesråd, der uddeler økonomisk støtte til foreningsarbejde fra tipsmidlerne.

BLOOD & HONOUR DENMARK
Der er dog også kræfter der vil i den modsatte retning af Unge Demokrater. I den tilbageværende skare af aktivister i Dansk Front Fredericia snakkes der om at genopstarte Blood & Honour Denmark. Denne snak er blandt andet udløb af længere tids utilfredshed med Dansk Front, der i følge inderkernen var blevet for bløde. Nedlægningen af Dansk Front giver derfor en åbning, som gruppen kan udnytte. Samtidig bliver Carsten Braaby, der tidligere har været med i netop Blood & Honour, løsladt fra Søbysøgaard Statsfængsel i oktober. Den tidligere leder af Dansk Front Fyn, Carsten Braaby, har et tæt venskab med flere folk fra Fredericia-kredsen, hvori der også er tidligere medlemmer af Blood & Honour. Fra kredsen af gamle Blood & Honour folk fra København/Nordsjælland skal man nok ikke regne med noget stort engagement i det projekt. Begrundelsen da Blood & Honour officielt blev lukket var nemlig, "B&H’s aktiviteter tog for meget tid i forhold til familieliv, børn og arbejde".