Historien gentager sig - Dansk Front som vagtværn for Den Danske Forening

28. marts 2006 | Aktuelt

Lørdag den 25. marts dukkede en større gruppe aktivister fra Dansk Front-netværket op som vagtværn til en demonstration arrangeret af Den Danske Forening (DDF). Demonstrationen bringer tankerne tilbage til starten af halvfemserne, hvor militante skinheads fra blandt andet Dansk National Front og det senere Blood & Honour Denmark fungerede som vagtværn for Den Danske Forening

Lørdag den 25. marts dukkede en større gruppe aktivister fra Dansk Front-netværket op på Rådhuspladsen i København som vagtværn til en demonstration arrangeret af Den Danske Forening (DDF). Gruppen, der var på 10-15 personer, bestod hovedsagligt af Dansk Front-aktivister fra København. Især hooligan-miljøet i Storkøbenhavn var rigt repræsenteret i Dansk Front-gruppen, der under demonstrationen optrådte særdeles aggressivt overfor de fremmødte moddemonstranter.

Den Danske Forening havde indkaldt til demonstrationen igennem deres nyhedsbrev, og på Københavns Kommunes hjemmeside stod der op til dagen at læse, at "Harry Vinter afholder arrangement med tale for ytringsfriheden. Der uddeles foldere." Ifølge DDF’s nyhedsbrev var demonstrationen "i taknemmelighed over den internationale markering til støtte for ytringsfriheden i almindelighed og Danmark i særdeleshed". Samme dag var der nemlig manifestationer i blandt andet England, USA, Canada og Australien.

Blandt de deltagende var mange gamle kendinge, af hvem Lars Hartvig var en. Lars Hartvig har igennem en del år været medlem af Den Danske Forening, ligesom at han tidligere har været leder for Dansk Fronts afdeling i København. Inden da har han tilbage i 2002 indkaldt til såkaldte "dagligstuemøder" i DDF-regi. Som leder af Dansk Front København arrangerede han igennem efteråret 2004 og frem til foråret 2005 møder i for Dansk Front-afdelingen på værtshuse og biblioteker i Københavns-området. Lars Hartvig deltog desuden i sidste års nazistiske mindesmarch i Salem, en forstad til Stockholm.

Flere personer som ikke umiddelbart har noget med Den Danske Forening at gøre dukkede op til DDF’s demonstration. Ved Lars Hartvigs side stod blandt andet Dimitrij Rimpler Busk, der igennem mange år har været særdeles aktiv i DNSB, ligesom den tidligere Fremskridtsmand Bo Warming også var til stede. Bo Warming har tidligere deltaget i demonstrationer arrangeret af blandt andet Dansk Front og af den kristne vækkelsesprædikant Moses Hansen.

Også folk fra Fremskridtspartiet, et parti der i dag er sat mere eller mindre udenfor i indflydelse på højrefløjen, deltog i demonstrationen. Leif Grønbæk og hans søn Lars Grønbæk Larsen, der begge har tillidsposter i Fremskridtspartiet, deltog i demonstrationen. Leif Grønbæk er til dagligt amtsformand for Fremskridtspartiet på Fyn, mens Lars Grønbæk Larsen sidder i hovedbestyrelsen, ligesom at de begge sidder i partiets politiske udvalg. Lars Grønbæk Larsen var nummer to, og hans far nummer fem, på Fremskridtspartiets kandidatliste til regionsvalget i november 2005. Lars Grønbæk Larsen har tidligere plejet omgang med folk fra White Pride i Århus, blandt andet da en gruppe højreekstremister dukkede op ved en fredsdemonstration i Århus tilbage i 2001, ligesom han deltog i Frit Folks demonstration i Fredericia i 2002.

Lørdagens demonstration bringer tankerne tilbage til starten af halvfemserne, hvor militante skinheads fra blandt andet Dansk National Front og det senere Blood & Honour Denmark i en årrække fungerede som vagtværn for Den Danske Forening. Ved DDF’s Grundlovsmøde den 5. juni 1994 angreb omkring tyve skinheads en mindre gruppe fremmødte antiracister. Året efter blev det for meget for Den Danske Forening, der var bange for at blive sat i forbindelse med organiserede nazister. Foreningens grundlovsmøde i 1995 blev derfor aflyst, da en større gruppe nazister dukkede op. Siden da har Den Danske Forening forsøgt at børste nazi-imaget af sig, men med lørdagens demonstration må DDF nok erkende, at de ikke kan undgå at folk fra erklærede racistiske og nazistiske grupper føler sig tiltrukket af Den Danske Forening.