Dansk Front smider masken

26. april 2006 | Aktuelt

Aktivister fra Dansk Front Sjælland kunne ikke lade være med at heile og kaste med flasker, da en anti-islamisk demonstration i Svendborg lørdag den 22. april, blev aflyst. Blandt flaskekasterne var, ifølge flere øjenvidner, Dansk Fronts talsmand Julius Børgensen.

Aktivister fra Dansk Front-Sjælland kunne ikke lade være med at heile og kaste med flasker, da en anti-islamisk demonstration i Svendborg lørdag den 22. april, blev aflyst. Blandt flaskekasterne var, ifølge flere øjenvidner, Dansk Fronts talsmand Julius Børgensen.

Lørdag den 22. april havde den lille anti-islamiske forening De National-Liberale anmeldt en manifestation i den sydfynske by Svendborg. I Krøyers Have i det centrale Svendborg ville den nystiftede forening, med Lars Grønbæk Larsen i spidsen, kræve ”Akkari og Laban ud af Danmark”.

På trods af, at De National-Liberale i deres vedtægter direkte skriver, at nazister ikke er velkommen til deres arrangementer, og at foreningen ligefrem ønsker at bekæmpe nazismen, tiltrak manifestation alligevel nazister fra store dele af landet. Således mobiliserede det racistiske netværk Dansk Front sine aktivister til arrangementet, hvoraf flere heilede og bar nazistiske symboler på tøjet.


I omegnen af 25 demonstranter fra netværket mødte op på Svendborg Banegård omkring klokken 14:00. Herfra blev de af politiet ført direkte til havnen i udkanten af byen, hvor politiet havde forvist manifestationen til, for at undgå sammenstød med moddemonstranter,

Baggrunden for myndighedernes beslutning var, at godt 200 moddemonstranter var kommet De National-Liberale og Dansk Front i forkøbet og nu holdt det grønne parkareal besat. Den besked gjorde flere Dansk Front-aktivister så fortørnede, at de bevæbnet med flasker begav sig mod Krøyers Have for at angribe moddemonstranterne.

Det kom i løbet af dagen til flere sammenstød imellem ledende Dansk Front-folk og antiracister. Gentagne gange forsøgte højreekstremisterne med talsmanden Julius Børgesen i spidsen, at komme igennem politiets kæder for at slås med anti-racisterne, der svarede igen med flaskekast. I den forbindelse blev syv personer med tilknytning til Dansk Front-netværket anholdt, blandt andet for at kaste med flasker, fornærmende tiltale samt for et røveriforsøg mod en pressefotograf.

Dansk Front-gruppen, der hovedsagligt bestod af kendte ansigter fra København- og Nordsjællands-afdelingerne, var under hele dagen ekstremt aggressiv, og flere var tydeligt påvirkede af alkohol og - ifølge vidner på stedet - hårde stoffer. I gruppen var blandt andet M.B., der under Den Danske Forenings demonstration på Rådhuspladsen i København i marts optrådte særdeles aggressivt, ligesom Thomas Peter Jensen, leder af Dansk Front København også var med.


Det samme var Julius Børgesen, leder af Nordsjællands-afdelingen og talsmand for netværket. Han gjorde sig bemærket ved, ifølge flere øjenvidner, at smide en flaske efter anti-racistiske demonstranter. En handling som er interessant, set i lyset af netværkets officielle ikkevolds-strategi.

At Dansk Front ikke blot er "almindelige danskere med stærke nationale følelser" var tydeligt i klædestilen hos flere personer. Blandt andet dukkede Blood & Honour-veteranen C.B. fra sydfyn op i Blood & Honour-trøje, mens Dimitrij Busk fra Dansk Front København og DNSB dukkede op i den traditionelle bomberjakke - prydet med et SS-dødningehoved, der blandt andet bruges som logo af den nazistiske terrorgruppe Combat 18.


Blandt de mest aggressive højreekstremister sås flere heilende personer. Det gælder blandt andre føromtalte C.B. samt en ung hooligan fra København, der senere blev anholdt for at overfalde en fotograf. M.B. fra Dansk Front København blev også anholdt i forbindelse med overfaldet.