Højreekstreme går på gaden

23. februar 2008 | Aktuelt

Flere organiserede højreekstremister har planlagt demonstrationer i starten af det nye år. Første initiativ fandt sted i den nordsjællandske by Birkerød, hvor omkring 30 lokale gik på gaden fredag aften d. 22 februar, bakket op af organiserede nazister.

Højtråbende unge racister med dåseøl og Dannebrogsflag i hånden startede fredag aften d. 22 februar weekenden med at vandre igennem Birkerøds tomme gader. En lokal privatperson havde dagen før anmeldt en demonstration for ytringsfrihed, og fået assistance fra en mindre gruppe organiserede nazister.

Omkring 30 racister mødte frem, og brugte godt to timer på at råbe slagord mod udlændinge. De få organiserede nazister forlod byen i biler, straks efter demonstrationen var slut. De tilbageværende unge måtte tilgengæld have politieskorte væk fra området, da det rygtedes at både autonome og indvandrere var på vej. En af deltagerne blev efterfølgende overfaldet af antifascister.

Internationale gæster Optrinnet var den første højreekstreme demonstration i 2008, men bliver næppe den sidste. Således har både Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD), Nationale Danskere og De National-Liberale planlagt demonstrationer de kommende måneder.

Særligt SIAD med aalborgenseren Anders Gravers i spidsen har store planer og har indkaldt til hele tre demonstrationer - to i marts og en enkelt i maj. De to første finder sted samme weekend d.14 og 15. marts i Jylland, henholdsvis Hobro og Aalborg. Ligesom ved gruppens seneste demonstrationer er de arrangeret i paraplyorganisationen Stop Islamiseringen af Europa’s navn, og denne gang er der inviteret gæstetalere fra både England og Holland.

Den sidste demonstration er planlagt til at finde sted i det centrale København - på Axeltorv d. 31. maj.

Anders Gravers taler ved Anti-Jihad-netværkets manifestation i Aalborg i maj 2007.

Afviklingen af Anders Gravers’ initiativer bliver en vejviser på hvor splittede de højreekstreme er i praksis, eftersom den hyperaktive aalborgensers forsøg på at samle den danske bevægelse i Anti-Jihad Danmark, som tidligere omtalt her på Redox.dk, sidste år faldt til jorden med et brag. Siden det fejlslagne samlingsforsøg har SIAD udfordret den højreekstreme bevægelse yderligere ved at lancere kampagnen "SIAD mod racisme" og erklæret, at man opfatter "racisme som den største menneskelige dumhed", i et forsøg på at opnå folkelig legitimitet.

Problembørnene er tilbage

En af de grupper som fik nok af Anders Gravers slingrekurs var Nationale Danskere, der forlod Anti-Jihad Danmark i efteråret 2007. Gruppen ledes af den kontroversielle Rikke Gustavsen der på nettet går under navnet "ProudQ", bor i Jylland og selv har et blakket ry i miljøet. Hun er gentagne gange blevet beskyldt for at se stort på sikkerhed i det politiske arbejde, og Researchkollektivet Redox kan da også allerede nu afsløre, at hun har planer om en demonstration på Fyn d. 5. april, længe før hun har fået opbakning til sit projekt.

Demonstrationen skal finde sted i Odense og arrangeres i samarbejde med den lokale gruppe De National-Liberale, som tidligere har samarbejdet tæt med Dansk Front. Derudover forventer Nationale Danskere at få opbakning fra foreningen Vederfølner. Samarbejdet med de tidligere Dansk Front-ledere i Århus, som står bag netop Vederfølner, kan blive en kattepine for problembørnene i Nationale Danskere. Rikke Gustavsens gruppe er nemlig udsprunget af Griffinordenen, som i sin tid blev nægtet adgang til Dansk Front-fælleskabet, da gruppens medlemmer gik mere op i stoffer og våben, end sikkerhed. Det vil derfor være et risikabelt skridt for Vederfølner, hvis deres første offentlige optræden, bliver i selskab med Nationale Danskere.