DNSB rør på sig igen

20. juni 2006 | Aktuelt

Mandag den 19. juni kunne Politiken fortælle, at Jonni Hansen fra DNSB støttede op om den række af breve med racistisk og truende indhold, der igennem den sidste periode er blevet sendt til udlændinge i Nordjylland. DNSBs offentlige støtte til trusselsbrevene, er et blandt flere tiltag, der viser at den isolerede nazistiske gruppe ikke er død. I maj gennemførte gruppen en uanmeldt minimanifestation på Sjælland og pt. barsler gruppen også med en ny hjemmeside.

Mandag den 19. juni kunne Politiken i en artikel fortælle, at Jonni Hansen fra DNSB (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse) støttede op om den række af breve med racistisk og truende indhold, der igennem den sidste periode er blevet sendt til udlændinge i Nordjylland. DNSBs offentlige støtte til trusselsbrevene, der blandt andet indeholdt billeder af Adolf Hitler, er et blandt flere tiltag, der viser at den isolerede nazistiske gruppe ikke er død. I maj gennemførte gruppen en uanmeldt minimanifestation på Sjælland og pt. barsler gruppen også med en ny hjemmeside.

Tirsdag den 20. juni fortæller Politiken, at det ifølge Ålborg Politi drejer sig om over 100 trusselsbreve, rettet mod folk flygtninge og indvandrere i Nordjylland. I brevene, der er skrevet på engelsk, står blandt andet, at "Svendborg var bare en stille, blød start", med tydelig reference til den højreekstremistiske demonstration i Svendborg den 10. juni. Brevet afsluttes med "Danmark Frit - it means you don’t belong here, bastard!" (Danmark Frit - det betyder at du ikke hører til her, bastard!, red.).

DNSB har de senere år ikke gjort det store væsen af sig, og det eneste røre der reelt har været omkring den lille gruppe i Greve, var kulturminister Brian Mikkelsens forslag om fjernelse af det offentlige tilskud fra DNSBs Radio Oasen. De seneste ugers aktivitet kunne dog tyde på, at DNSB forsøger at vække liv i sig selv.

Lørdag den 27. maj var Jonni Hansen og en lille gruppe af DNSB-aktivister på gaden med megafon og løbesedler i Roskilde og derefter ved Solrød Centeret. Den såkaldte "minidemonstration" var i højere grad bare en løbeseddelsuddeling med en enkelt tale fra DNSB-førerens side, men udråbes til en "ubetinget succes" på DNSBs egen hjemmeside. Og lige præcis DNSBs hjemmeside er også genstand for aktivitet. Det er det ukendte webdesignerfirma LP-Webdesign der står for re-lanceringen af DNSBs side. Firmaet har, på trods af, at de lover "professionelle webløsninger", kun haft deres eget domæne i fem uger, og har indtil videre en tom liste på deres reference-side.

DNSB har ikke taget ansvar for de i Politiken omtalt trusselsbreve, men har som tidligere nævnt støttet op om dem offentligt, og det er langt fra første gang at organiserede nazister og racister tager den slags midler i brug. Tilbage i 1995 startede den danske afdeling af Combat 18 med at sende trusselsbreve til politiske modstandere, og blot to år senere blev gruppens leder, Thomas Derry Nakaba, anholdt og dømt for afsendelsen af tre livsfarlige brevbomber. Så sent som tilbage i december 2005 blev en ung kvinde fra netop Nordjylland anholdt for at frembringe bombetrusler mod Ålborg Banegård. Kvinden, der senere blev idømt fængsel for episoden, er tilknyttet Dansk Front i Ålborg.