Dansk Front forsøger at samle hooligans

23. juni 2006 | Baggrund

Svendborg-demonstrationen d. 10. juni blev en opvisning i et hidtil udset fænomen i Danmark. Det racistiske Dansk Front-netværk forenede hooligans fra landets tre største, rivaliserende hooligangrupper, til en nationalistisk manifestation.

Svendborg-demonstrationen d. 10. juni blev en opvisning i et hidtil uset fænomen i Danmark. Det racistiske Dansk Front-netværk forenede hooligans fra landets tre største, rivaliserende hooligangrupper, til en nationalistisk manifestation.

Allerede flere uger op til demonstrationen i Svendborg d. 10. juni i år havde det racistiske netværks ledere iværksat en hvervekampagne blandt landets mest voldelige hooligangrupper. Demonstrationen, der officielt var indkaldt af foreningen De National Liberale, men reelt var et Dansk Front-arrangement, blev således annonceret på fangruppen Surburban Baby Crews debatforum. På forummet, der benyttes af hooligans fra alle landets vigtigste hooligangrupper, blev der også åbenlyst koordineret fælles afgang til Dansk Front-arrangementet.

Det foreløbige klimaks
Hvervningen gav delvist pote. Fra Brøndby kom en et par folk fra South Side United samt Blue Front, ligesom også Copenhagen Casuals, der er den centrale hooligangruppe hos F.C. København, var repræsenteret med nogle få personer. Derudover var AGF’s nazistiske hooligangruppe White Pride massivt tilstede, side om side med ærkefjenderne fra Brøndby og København. Det var klart de århusianske hooligans som dominerede til demonstrationen.

Blue Front har tidligere gjort sig bemærket med racistiske og nazistiske provokationer, så deres tilstedeværelse i politiske sammenhænge er ikke i sig selv overraskende. Heller ikke White Pride fremmøde kan give anledning til at løfte øjenbrynene. Derimod afspejler fremmødet af repræsentanter fra alle de nævnte såkaldte ”firms” det foreløbige klimaks på Dansk Fronts forsøg på at politisere og forene det rivaliserende hooliganmiljø under deres nationalistisk fane.

Dansk Front-netværket udspringer selv af den nazistiske hooligangruppe White Pride og har siden dannelsen i 2002 bevidst dyrket sine forbindelser til det voldelige hooligan-miljø. Motivet til at fiske efter opbakning i disse miljøer, er at samle kampklare aktivister til at slås med politiske modstandere og etniske minoriteter. Helt fra starten af Dansk Front, har ledende kræfter i Århus-området talt særdeles positivt om at mobilisere nye nationalister i hooliganmiljøet, da netop hooliganmiljøet, ifølge Dansk Front-folkene, består af folk som kæmper for det de tror på. Et citat fra Jacob Engelbrekt Andersen, tidligere leder af White Pride, og i dag central i Dansk Front, viser meget fint, hvad baggrunden for indtoget i hooliganmiljøet er: ”Samtidig er slagsmål en udmærket måde at hærde ungdommen på. Alt for mange danske mænd ligner og opfører sig rent ud sagt som en flok bøssekarle. Pga deres opvækst blandt kællinger og venstresnoede mandlige pædagoger har de mistet enhver lyst til kamp. Fodboldarenaerne er glimrende steder at rekruttere folk til kampen mod det multietniske samfund. Det har jeg selv haft stor succes med. »Hooligans« er folk der tør kæmpe for det de elsker. Det er netop det vi mangler på den nationale fløj”

Århus’ unge fortsætter hvor de gamle slap
Fra Århus var der da også et massivt fremmøde blandt byens hooligans. Den erfarne lederskare omkring White Pride var naturligvis til stede i Svendborg. Men også en mindre gruppe, af helt unge hooligans fra Århus kom, hvilket viser at de højreekstreme kræfter stadig spiller en rolle på byens fodboldstadion. Gruppen, der er centreret omkring den 20-årige Simon Jacobsen, ankom med Dansk Fronts bus til demonstrationen og er ved flere tilfælde blevet set i forbindelse med højreradikale aktiviteter. Blandt andet deltog flere fra den unge gruppe i den nationalistiske debattør Karsten Holts manifestation i februar i det centrale Århus.

Gruppen er også fodboldinteresserede, og viser sig på Århus Stadion ved AGFs kampe. Her holder de sig i samme område som White Pride. Endvidere ser gruppen også Århus Fremads kampe, hvor enkelte af dem til tider observeres heilende.

De forskellige hooligangrupper udgjorde en stor del af demonstrationen i Svendborg. De udmærkede sig med ved at være meget konfrontationssøgende overfor både moddemonstranter og politiet. Flere bar maskering og tandbeskyttere, og satte en ære i at omskrive fodboldsange til nationalistiske kampråb.