Sommerredaktion: Højreradikal hooligan-mobilisering uden succes

13. juli 2006 | Baggrund

I juli og august sætter Researchkollektivet Redox' sommerredaktion fokus på den yderste højrefløj på lokalt plan. Henover sommeren vil vi afdække og dokumentere racistiske aktiviteter i hele Danmark. Fra tirsdag den 4. juli og resten af sommeren offentliggører vi hver uge en artikel på vores hjemmeside, om højreekstremismens lokale forankring. I dennes uges artikel går vi tæt på Ålborg.

Ålborg har, siden DNSB fraflyttede deres fæstning i Nørresundby, i høj grad været forskånet for højreekstreme aktiviteter. DNSB arvede i 1999 et hus i Niels Lykkes Gade, som i lidt over to år var udgangspunkt for gruppens aktiviteter i Nordjylland, der blandt andet indbefattede Esben Rohde Kristensens racistiske overgreb på Sydafrikas præsident Thabo Mbeki, da denne besøgte Skagen i 2000.

Siden fraflytningen i 2001 har DNSB ligget ret stille i området. Derimod er to andre grupper, Dansk Front og Stop Islamiseringen Af Danmark (SIAD), opstået, og disse har de senere år været aktive i det nordjyske.

Dansk Front Ålborg har eksisteret i flere år, og var en af de første lokalafdelinger i det racistiske netværk. Gruppens ubestridte leder er Henrik Nøhr Sørensen, der blandt andet står for planlægning af gruppens møder og mobilisering af nye aktivister. Henrik Nøhr Sørensen har en fortid i Den Danske Forening, ligesom han har siddet i bestyrelsen for Dansk Folkepartis Ungdom i Århus Amt tilbage i 2001. Her sad han blandt andet sammen med Mikael Grubert, der ligesom Nøhr Sørensen senere endte i Dansk Front.

Henrik Nøhr Sørensen deler sin lederrolle med Ivan Rasmussen. Ivan Rasmussen skriver til dagligt på Dansk Fronts debatforum under navnet "Earl Turner". Earl Turner er navnet på den fiktive hovedfigur i bogen "The Turner Diaries", der er skrevet af Dr. William Pierce fra den nazistiske organisation National Alliance i USA. Bogen "The Turner Diaries" inspirerede Timothy McVeigh, der i 1995 dræbte 167 mennesker ved at sprænge en lastbil i luften foran en offentlig bygning i Oklahoma, USA.

De to ledere af Dansk Front-afdelingen har dog ikke så mange medlemmer at gøre godt med. Ålborg-afdelingen er en af landets mindste, og der går ofte flere måneder mellem møderne. Møderne har tidligere haft besøg af folk fra Dansk Front i Århus, ligesom de ledende Ålborg-folk også har deres vante gang til Dansk Front-arrangementer andre steder i landet. Gruppen har forsøgt at skabe bånd til de enkelte lokale hooligans, hvilket dog ikke er lykkedes i særlig høj grad. En af årsagerne hertil skal findes i, at L.Ø., der i lang tid har været central i det ålborgensiske hooligan-miljø, sidder fængslet i Møgelkær Statsfængsel indtil 7. marts 2007. Hun afsoner en dom på 12 måneders fængsel, blandt andet for en bombetrussel mod Ålborg Banegård tilbage i december 2005. L.Ø. har længe været den, der forsøgte at skabe en sammenhæng mellem de unge hooligans i Ålborg og de organiserede højrefløjsgrupper som Dansk Front og SIAD.

Det er dog hovedsagligt SIAD der har taget imod samarbejdstilbuddet, som der er kommet fra den del af de lokale hooligans, der har racistiske holdninger. Anders Gravers, lederen af SIAD, har haft et tæt samarbejde med L.Ø. inden hun kom i fængsel, blandt andet var hun og hendes slæng af racistiske hooligans tiltænkt en central rolle i SIADs vagtværn, ungdomsgruppen "Holger D.". Dette var dog inden hun røg i fængsel.

SIAD har overordnet set stået for en stor del af de højreradikale aktiviteter i Ålborg det seneste års tid. Gruppen stillede op til kommunalvalget den 15. november 2005, hvor spidskandidaten Anders Gravers fik 383 stemmer, og gruppen fik i alt 1172 stemmer. Med under en procent af stemmerne var valget ingen succes, og gruppen kom ikke engang i nærheden af en plads i byrådet. Henover vinteren og foråret har gruppen i forbindelse med Muhammed-krisen lagt en mere aktivistisk stil for dagen.

Weekenden efter Dansk Fronts stort opslåede demonstration i Hillerød den 4. februar 2006 anmeldte SIAD sammen med den lille gruppe Frit Danmark en demonstration i Odense. Den 12. februar mødtes de to grupper til en demonstration der samlede 40-50 personer, heriblandt den kristne prædikant Moses Hansen, den erklærede nazist Rasmus Krogsøe og kendte ansigter fra andre højreekstreme grupper.

Efter at gruppens første demonstration var på udebane var det herefter på tide at markere sig hjemme i Ålborg. Det skete d. 4. og d. 25. marts, ved to demonstrationer, der begge samlede 10-20 personer. Siden da har gruppen forsøgt sig med en demonstration i Odense-bydelen Vollsmose, der blev forbudt af politiet og en i Århus-forstaden Gjellerup, der blev afbrudt af vrede lokale beboere. Sidst, men ikke mindst, har gruppen indkaldt til demonstration på Blågårds Plads på Nørrebro i København den 22. juli, men gruppen har fået afslag fra Københavns Politi, da de frygter at demonstrationen kan skabe uroligheder i området. I perioden efter de to demonstrationer i marts, har en lille gruppe af unge hooligans, med L.Ø. i spidsen, flere gange lavet uro omkring det alternative spillested 1000fryd i Ålborg, hvor de blandt andet har knust ruder. Efter presseopmærksomhed og modstand fra lokale antiracister, har den lille gruppe dog ikke vist sig i politiske sammenhænge.

SIADs demonstrationer har, i modsætning til hvad man ellers kunne frygte, ikke fået den ønskede opbakning fra hverken Dansk Front eller de lokale hooligans i Ålborg. Udover L.Ø. har fremmødet ved demonstrationerne været så godt som ikke-eksisterende fra de to grupperingers side. L.Ø.’s langvarige fængselsstraf har foreløbigt sat en stopper for samarbejdet mellem Ålborgs hooliganmiljø og de højreradikale grupper i byen.