" />

Højreekstreme til stor-kongres i Köln

8. september 2008 | Aktuelt

Flere end 1.000 højreekstremister fra hele verden forventes at deltage i kongressen "Stop islamiseringen og tyrkifiseringen af Tyskland" den 19.-21. september i Köln. Opbakningen afspejler et stigende samarbejde over landegrænserne mellem parlamentariske partier på den yderste højrefløj i Europa.

Flere end 1.000 højreekstremister fra hele verden forventes at deltage i kongressen "Stop islamiseringen og tyrkifiseringen af Tyskland" den 19.-21. september i Köln. Opbakningen afspejler et stigende samarbejde over landegrænserne mellem parlamentariske partier på den yderste højrefløj i Europa.

Deltagerlisten til Köln-kongressen tæller blandt andre det franske parti Front National, med Jean-Marie Le Pen i spidsen, det italienske regeringsparti Lega Nord, østrigske Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) - der tidligere havde Jörg Haider i spidsen, og belgiske Vlaams Belang. Desuden forventes British National Party samt grupper fra ex-Jugoslavien, USA og Spanien at sende repræsentanter.

Kongressens overskrift er "Stop islamiseringen og tyrkificeringen af Tyskland", mens arrangementets undertitel er "Nej til moskeer, nej til minerater, nej til muezzinråb". Informationer om programmet er sparsomme, men det vides at hovedparten af weekenden kommer til at forløbe med debatter og taler, mens lørdagen er sat af til en manifestation.

"Den lille mands parti"
Kongressen arrangeres af de to små tyske partier "Bürgerbewegung pro Köln" (Pro Köln) og "Bürgerbewegung pro Nordrhein-Westfalen" (Pro NRW), og indgår som en del af deres valgkampagne op til næste års lokalvalg i Tyskland.

Pro Köln er et lille lokalt parti med 400 medlemmer, som har været repræsenteret i byrådet siden 2004. Partiet udspringer af den højreekstreme gruppe Deutsche Liga für Volk und Heimat, som havde tætte kontakt til nynazister og det højreeksteme parti Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), som ligeledes er allieret med nazister.

Siden Pro Köln blev repræsenteret i byrådet har partiet dog afskåret sig fra officiel kontakt til åbenlyst nynazistiske netværk og NPD. Derimod har man forsøgt at lancere sig som "fri og uafhængig" og "den lille mands parti" med fokus på asylpolitik, korruption og bekæmpelse af kriminalitet. Pro Köln’s absolutte mærkesag er dog fortsat anti-islamisme og modstand mod et igangværende moskebyggeri i byen.

Det højreekstreme tyske parti NPD deltager ikke officielt i Köln, hvilket bunder i en gammel konflikt mellem Pro Köln og NPD. Konflikten udspringer af Pro Kölns forsøg på at distancere sig fra den rabiate højrefløj, hvilket førte til et brud med NPD. Endvidere kæmper de to partier om samme vælgergruppe og forsøger hver især at positionere sig som de "rigtige anti-islamister". Rent politisk ligger de to partier meget tæt på hinanden og ved tidligere Pro Köln arrangementer har enkeltpersoner fra NPD også deltaget, hvilket ligeledes forventes til kongressen den 19.-21.september.

Nationalt perspektiv
Den anden kongres-arrangør, Pro NRW, fungerer som en regional overbygning af Pro Köln. De politiske temaer og paroler er noget nær ens hos de to partier, ligesom der er flere gengangere blandt kandidater og medlemmer hos de to partier. Partiet stiller op til næste års kommunalvalg i Tyskland i Nordrhein-Westfalen regionen.

Partiet spåes dog ikke de store parlamentariske muligheder. Mens den lokale forankring og indsigt i specifikke lokale emner har sikret Pro Köln en plads i byrådet, står Pro NRW svagt på det regional-politiske plan.

Der eksisterer desuden endnu en overbygning til de to partier, nemlig det landsdækkende Pro Deutschland, som er politisk identisk med de to lokale partier.

Europæisk perspektiv
Flere af de udenlandske deltagerne i kongressen kender hinanden i forvejen, og det bliver langt fra første gang der gives håndtryk på tværs af landegrænserne.

Front National, FPÖ og Vlaams Belang, som alle deltager i Köln, har således tidligere været organiseret sammen i parlamentsgruppen "Identity, Tradition, Sovereignty" (ITS), der var repræsenteret i Europa-Parlamentet, indtil efteråret 2007, hvor den blev opløst grundet interne stridigheder.

Et nyt projekt har siden taget form og viser at ambitionen om at danne et fælles patriotisk europæisk parti stadig eksisterer. Repræsentanter fra de samme tre partier forelagde sammen med bulgarske Ataka planerne om et højreekstremistisk, fælles-europæisk parti i janaur 2008 i Wien – kun to måneder efter at ITS blev opløst.

Partiet forventes at blive stiftet formelt i november, men allerede nu har navnene "European Patriotic Party" og "European Freedom Party" været nævnt. Initiativtagerne håber at kunne samle repræsentanter fra op imod 10 forskellige europæiske lande. Dermed indgår Köln-kongressen i et større perspektiv for at samle hele den højreekstremistiske bevægelse i Europa.