Højrefløjens medieoffensiv - når et læserbrev bliver til flere..

26. februar 2006 | Baggrund

Efter nazi-volden i Århus i november 2005, og den efterfølgende medie-opmærksomhed, forsøgte Dansk Front sig med en læserbrevskampagne. Her fortæller vi om det yderste højres forsøg på at etablere sig som reel magtfaktor i avisernes debatspalter.

Den yderste højrefløj har altid brugt medierne i deres kamp mod indvandringen. Folk fra Den Danske Forening (DDF), Dansk Forum og Fremskridtspartiet (FRP) har siden deres start brugt især læserbrevsspalterne som kampplads. Læserbrevene var noget af det allervigtigste i DDF’s kampagne mod flygtningepolitikken i slutfirserne, og har da også vist deres effekt forsøget på at skabe en folkestemning. Ledende kræfter omkring DDF som for eksempel Søren Krarup, Ole Hasselbalch, Peter Neerup Buhl, Poul Vinther Jensen og Harry Vinther har igennem mange år været faste debattører i danske aviser, især Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

At den mere militante del af den højreradikale bevægelse nu begynder på det samme, er ikke en udvikling der kommer ud af den blå luft, den stammer hovedsagligt fra de bånd som Dansk Front har til både Dansk Folkeparti, Dansk Forum og Den Danske Forening.

I november 2005 angreb en gruppe nazister fra Dansk Front og White Pride et møde i Anti-Racistisk Netværk i Århus, og et par dage senere forsøgte en gruppe fra samme miljø at angribe en julefrokost i en venstreorienteret cafe i Mejlgade i Århus, hvorefter pressen begyndte at interessere sig for Dansk Front. Istedet for den sædvanlige "søg ly"-taktik, valgte den mere intellektuelle del af Dansk Front en anderledes reaktion, end hvad man tidligere har set fra det yderste højre når pressens søgelys nærmer sig. Bag hvad der ligner en organiseret kampagne, stod Martin Kasler, tidligere formand for Dansk Forum og central person i Dansk Front-netværket.

Martin Kasler har brugt avisernes debatsider som kampzone i noget der ligner 10 år. Han har diskuteret flygtninge i Danmark, den antiracistiske bevægelse, hooliganisme og jødernes rolle i WeekendAvisens nyheder og reportager. Det var altså med en stor ballast, at Martin Kasler i starten af december 2005 kastede sig ud i noget der ligner hans, og Dansk Fronts, hidtil største organiserede kampagne, og med sig havde han et hold af netværkets dygtigste skribenter.

En af disse er Henrik Nøhr Sørensen. Han har igennem flere år været en vigtig brik i de højreradikale netværk, hvor han blandt andet sad med hos Århus Mod Moskeen som ghostwriter for de fire spidskandidater. Nøhr Sørensen har desuden været meget central i Dansk Front Ålborg en længere periode, ligesom at han igennem flere år har været medlem af Den Danske Forening. I Den Danske Forening har han blandt andet været organiseret med Lars Hartvig, der er tidligere leder af Dansk Fronts afdeling i København.

Nøhr Sørensens foretrukne emne er, ligesom de fleste andre skribenter fra hans kredse, udlændingepolitiken. Hans debatindlæg ligger oftest et par niveauer i radikalitet under, hvad man ellers kan læse fra folkene omkring Dansk Front, men oftest er det ikke svært at se den militante retorik skinne igennem. For eksempel da han i forbindelse med en række voldelige overfald på somaliere i den fynske by Langeskov i foråret 2005, beskriver gerningsmændende som "..racistiske danskere, der siger fra over for de fremmedes hærgen". Denne legitimering af vold er noget, der hyppigt ses i langt mere direkte form blandt skribenterne på Dansk Fronts debatforum, hvor Henrik Nøhr Sørensen selv skriver dagligt.

Holdningen til flygtninge og indvandrere, i særdeleshed muslimers, ophold i Danmark er ihvertfald ikke til at tage fejl af når man læser Henrik Nøhr Sørensens læserbreve. Det står klart at "De fremmede skal sendes hjem" og at indvandringsproblematikken "..løses med tvangshjemsendelse af de fremmede, alt andet er spild af tid og penge". Også holdningen til terrorisme er lysende klar, ifølge ham forholder det sig nemlig sådan "..at terrortruslen mod danskerne ikke forsvinder før den dag, muslimer smides ud af Danmark".

En anden af Martin Kaslers tro følgesvende i vinterens offensive kampagne var hans navnebror Martin Lysdahl. Martin Lysdahl skrev allerede i Jyllands-Posten Århus’ debatspalter tilbage i august 2005, da der i forbindelse med den nazistiske march i Kolding samme måned, blev skrevet flere artikler, hvor Dansk Front blev betegnet som en nazistisk gruppe. Dette kunne Lysdahl ikke have siddende på sig, blandt andet fordi han selv er skribent på deres debatforum, hvorefter han skrev sit første læserbrev om Dansk Front. Martin Lysdahl var iøvrigt aktiv i Århus Mod Moskeens valgkampagne op til kommunalvalget i november 2005, hvor flere andre kendte medlemmer af Dansk Front også deltog i arbejdet.

Helt central i kampagnen stod dog Julius Børgesen. Julius Børgesen stod i december 2005 frem som Dansk Fronts officielle talsperson i et læser brev i Jyllands-Posten Århus, og har siden været mere eller mindre fast skribent i avisen. Siden angrebet på Anti-Racistisk Netværk i november, førte Julius Børgesen og resten af netværket omkring ham og Martin Kasler, en veritabel angrebskrig mod repræsentanter fra Anti-Racistisk Netværk, især Enhedslisten. Igennem vinteren 2005-06 havde Julius Børgesen jævnligt læserbreve i, læserbreve der ifølge en kilde i det nazistiske miljø i Århus, var skrevet af Martin Kasler.

Anette Ladefoged, der idag bor sammen med Martin Kasler, har i 90’erne været aktiv læserbrevsskribent, da bølgerne omkring Dansk Forum gik højt. Det gør de ikke længere, og det er efterhånden en del år siden, at linier som "..det store antal af kulturfremmede indvandrere har umuliggjort integration" har forladt hendes skriveredskaber - ihvertfald med adresse til mainstream-medierne. Hendes rolle som bisidder og tæt rådgiver for Martin Kasler må dog ikke undervurderes, og mere end ti års partnerskab på den yderste højrefløj taler vist for sig selv.

Også Dimitrij Rimpler Busk, aktiv i Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) og Dansk Front København, er aktiv i debatspalterne hos B.T. Han har igennem de seneste år skrevet en del debatindlæg dér, blandt andet om det årlige karneval i København, hvilket han stiller sig særdeles kritisk overfor, da der bliver inviteret "dansebands fra Afrika", som han udtrykker det. Han har desuden skrevet flere indlæg om indvandrer-kriminalitet, et problem han mener skal løses med "massive hjemsendelser af de fremmede". Dimitrij Rimpler Busk skriver på Dansk Fronts forum, hvor han blandt andet brokker sig over Danmarks Radio, da han "er træt af at man får en neger ind i stuen hver gang man ser DR’s tv-avisen".