Infiltrationsplaner i Fredericia

9. november 2006 | Aktuelt

Den yderste højrefløj har altid interesseret sig meget for aktiviteterne i den antiracistiske bevægelse, og har flere gange forsøgt at placere infiltratorer på møder og enkelte gange ligefrem som medlemmer af organisationer. Vi vil her gennemgå nogle af de senere års infiltrationsforsøg.

Den yderste højrefløj har altid interesseret sig meget for aktiviteterne i den antiracistiske bevægelse, og har flere gange forsøgt at placere infiltratorer på møder og enkelte gange ligefrem som medlemmer af organisationer. Vi vil her gennemgå nogle af de senere års infiltrationsforsøg.

Tilbage i 1999, da den nationalistiske studentergruppe Dansk Forum var på sit højeste, havde gruppen placeret en infiltrator i den autonome gruppe Rebel, der længe havde været aktiv i kampen mod nazismen. Infiltratoren, Anders Fog Sørensen, videregav en lang række personoplysninger og viden om strukturerne i det autonome miljø, og efter at have trukket sig ud skrev han en række artikler til Dansk Forum om sin tid i Rebel.

Maj 2004. Erik Jensen fra foreningen Demos holder oplæg om den yderste højrefløj i Danmark i Folkets Hus på Nørrebro. Til stede er også Lars Hartvig, nu forhenværende leder af Dansk Fronts København, der sidder med under størstedelen af mødet. Kort efter mødet skrives der på Dansk Fronts nyhedsside en længere reportage om Erik Jensens oplæg.

I november 2005 blev der afholdt møde i Anti-Racistisk Netværk i Århus, et møde der skulle planlægge netværkets fremtidige aktiviteter. Med på mødet sad B.K., en ung højreekstremist med tilknytning til Dansk Fronts-netværket i Århus. Da han sidst på mødet blev afsløret i sin løgn sprayede han peberspray ud i lokalet, og forsøgte at flygte. Samtidig angreb en større gruppe Dansk Fronts-folk mødelokalet udefra, hvilket blandt andet kostede Enhedslistens byrådskandidat Hans Jørgen Vad en tur på skadestuen. Sagen er i øvrigt aktuel, da Århus Politi netop har besluttet at nedlægge efterforskningen af sagen – for anden gang. Sidst sagen blev henlagt blev den genoptaget efter krav fra Statsadvokaten.

Tilbage i midten af januar i år, kort inden Muhammedkrisen eskalerede, forsøgte Dansk Fronts København så at gentage ”succesen” fra Århus. En af afdelingens ledere sendte en ung aktivist til et ”anti-racistisk stormøde” i Medborgerhuset på Blågårds Plads. Her var personen til stede under hele mødet, hvorefter han afrapporterede til lederen – der i øvrigt har sin fortid i organisationen Dansk Forum. Han dukkede dog ikke til flere stormøder.

Fredag den 3. november kom første tegn på et nyt infiltrationsforsøg så. På Dansk Fronts debatforum skrev M.S. fra Fredericia, under navnet SFDP, at han har tænkt sig at ”optrevle div. lokale venstreorienterede organisationer”, og derfor ikke ønsker at offentliggøre sit ansigt. M.S. er ikke bare en tilfældig internetdebattør, men har igennem længere tid været aktiv i Dansk Fronts afdeling i Fredericia. Han deltog blandt andet i afdelingens møde den 15. juli i år, der endte med at en større gruppe højreekstremister overfaldt en gruppe socialarbejdere fra en lokal ungdomsklub med slagvåben og knive.

Projektet i Fredericia er altså langt fra det første. Det er dog – så vidt vides – første gang, at en højreekstremist offentligt erkender at ville infiltrere antiracistiske organisationer, inden vedkommende gør det.