Ny bestyrelse i Århus-forening

26. februar 2009 | Aktuelt

Samlingsprojektet for den århusianske højrefløj, Vederfølner, har netop valgt nye bestyrelsesmedlemmer. Redox kigger her nærmere på den nye bestyrelse.

Billede: Lars Grønbæk Larsen i selskab med fire aktivister fra det nu nedlagte Dansk Front. Yderst til højre ses S.G., der netop er blevet udvist til Tyskland i forbindelse med en sag om distribution af illegal nazi-rock.

Lørdag d. 14. februar havde foreningen Vederfølner generalforsamling i Århus. Mødet, der trak cirka 40 deltagere, blev afholdt på Viby Bibliotek i Århus-bydelen Viby. På generalforsamlingen skulle de fremmødte vælge ny bestyrelse, og den nye fem mand store bestyrelse blev udskiftet på tre af posterne.

Den tidligere bestyrelse bestod af Lars Grønbæk Larsen, Lars Rask Eriksson, Simon Degn Lajer, Dennis Jørgensen og Michel Hother Sørensen. Rask Eriksson og Grønbæk Larsen blev begge genvalgt til bestyrelsen. De blev valgt sammen med Rene Lindberg og Kenni Christensen, begge fra AGFs uofficielle fanmiljø, og Søren Mortensen fra fanmiljøet omkring OB. De tre nye i bestyrelsen er alle kendte fra det højreekstreme miljø.

Kenni Christensen er central i AGF-fangruppen Nysir, der gentagne gange er blevet koblet sammen med nuværende og tidligere White Pride-medlemmer. Kenni Christensen var 11. oktober 2008 på gaden sammen med en større gruppe nynazister fra White Pride og Danmarks Nationale Front i forbindelse med en antiracistisk demonstration i Århus. Han er desuden med i vennegruppen Eliten, en lukket kreds af folk fra Ungdommen og Spicy Ultras Aarhus, de to grupper der sammen dannede Nysir. I Eliten indgår også Rene Lindberg. Elitens medlemmer er i dag, nærmest uden undtagelse, aktive i henholdsvis DNSB, White Pride og Vederfølner.

Rene Lindberg har i en årrække været en markant skikkelse på den uofficielle fanscene i Århus. Fra Galehuset gik han til Spicy Ultras Aarhus, der senere blev lagt sammen med Ungdommen for at danne Nysir. Lindberg har for kort tid siden forladt Nysir, da hans politiske aktiviteter og nære relationer til White Pride ikke var forenlige med det apolitiske image som Nysir forsøger at opbygge. I dag ses Lindberg ofte sammen med folk fra White Pride og Vederfølner, men han plejer dog stadig sine tidligere relationer i Nysir. I januar var han sammen med White Pride-medlemmet Nick Schwabach og førnævnte Kenni Christensen ude og fotografere ved en demonstration til fordel for Huset, et venstreorienteret kultursted i Århus.

Den sidste af de nye er også kendt fra det uofficielle fodboldfanmiljø, men denne gang dog ikke fra Århus. Søren Mortensen tilhører den uofficielle OB-fanfraktion Psycho Crew Odense, der i resten af fanmiljøet på Fyn kom i problemer kort tid efter opstarten i 2006/07-sæsonen, da gruppen ikke entydigt tog afstand fra hooliganisme, og medlemmer af gruppen blev beskyldt for at heile på stadion. Søren Mortensen er ikke blot kendt fra fodboldfanmiljøet. Han har ligeledes været aktiv omkring den svenske nazistiske webportal Nordisk.nu, hvor han skriver under navnet "Balder Odense".

Selvom han som bestyrelsesmedlem i Vederfølner udadtil skal repræsentere foreningens demokratiske grundlag og sindelag, så er han dog ikke tilhænger af dagens samfundstruktur: "En repatriering af alle fremmede fra Dansk jord, kan ikke finde sted med de systemer vi har i dag. EU FN Menneskerettigheds erklæringer mm. Med et systemskifte i Danmark mener jeg dog at en tvangs internering at fremmede vil kunne finde sted", skrev "balder odense", Søren Mortensens bruger på Nordisk.nu den 29. december 2008.

De to genvalgte bestyrelsesmedlemmer er begge særdeles velbevandrede på den højreekstreme scene herhjemme. Lars Grønbæk Larsen startede karrieren i Fremskridspartiet og partiets ungdomsorganisation i starten af dette årtusinde. Allerede i 2001 sås han i selskab med White Pride-folk i Århus. I 2006 dannede han gruppen De National-Liberale (DNL) med base på Fyn. DNL stod bag to demonstrationer i Svendborg i hhv. april og juni 2006, der begge blev afholdt i samarbejde med Dansk Front. Herefter løb projektet ud i sandet. Grønbæk var samtidig aktiv omkring Dansk Front, og deltog blandt andet i netværkets koncert i Gjesing i juli 2006. De seneste år har Grønbæk hovedsagligt orienteret sig mod den jyske hovedstad og har intensiveret samarbejdet med kredsen af tidligere Dansk Front, White Pride og DFU-medlemmer. Han er desuden aktiv i Den Danske Forening.

Den anden af de to genvalgte, Lars Rask Eriksson, startede sin ’politiske’ karriere i White Pride. Han var i starten af dette årtusinde, som så mange andre fra hans generation af højreekstremister, inde og vende i Dansk Folkepartis Ungdom, der dog af flere omgange udrensede problembørnene. Herefter var han en ledende kraft i Dansk Front, og fortsatte siden da videre over i Vederfølner. Han har flere gange deltaget i den nazistiske demonstration kaldet "Salemmarchen", der foregår hvert år i december i en forstad til Stockholm. Lars Rask Eriksson er desuden en af de faste deltagere når White Pride-medlemmer to gange om ugen træner kampsport i foreningen Forsvardem.

Valget af den nye bestyrelse blev en bekræftelse af det store overlap mellem Vederfølners medlemmer og militante racister fra det uofficielle fanmiljø omkring AGF, et overlap som Vederfølner i lang tid har benægtet. Og det er med god grund. Hvis Vederfølner erkender dette overlap, og vil slippe af med det imageproblem der følger med, kræver det nemlig at de ekskluderer en særdeles stor skare af foreningens medlemmer i Østjylland.