Hedt forår i Århus

16. maj 2009 | Aktuelt

De seneste måneder har budt på flere konfrontationer mellem antifascister og højreekstremister i Århus. Samtidig fortsætter rækken af retssager mod personer fra det højreekstreme miljø. Redox ser her nærmere på situationen i den jydske hovedstad.

På billedet ses John Seiersen yderst til højre. Billedet er taget ved opsamlingspladsen før Vederfølners generalforsamling i marts 2008.

Vederfølner- og Nysir-medlemmer i fælles front
Den 7. februar stødte en gruppe fra Århus’ venstreradikale miljø sammen med personer fra Vederfølner og fangruppen Nysir i en 7-Eleven-butik i det centrale Århus. Flere personer fra begge sider kom til skade, men det var primært folk fra det højreekstreme miljø der blev sigtet i sagen. Nysir-medlemmet Allan Birkedahl Jensen, Vederfølner-medlemmet og Afghanistan-veteranen John Seiersen samt White Pride-medlemmet Mikkel Zeiler Pedersen er alle tiltalt for grov vold, der, såfremt de findes skyldige, formentligt vil udløse ubetingede fængselstraffe.

Fortsatte diskussioner i Nysir
Fangruppen Nysir, som Allan Birkedahl Jensen, der deltog i sammenstødet i 7-Eleven er medlem af, har den seneste periode haft en del interne diskussioner om gruppens relation til de højreekstreme grupper i Århus. Blandt andet valgte Kenni Christensen at trække sig fra Nysir, efter at han her på Redox.dk og i Århus Stiftstidende blev afsløret i en heil-hilsen ved en julefrokost, i selskab med blandt andet Daniel Carlsen fra DNSB. Kenni Christensens bevæggrund for at trække sig var, at han ikke ville skade Nysirs ry. Det lå dog, i hvert fald i dele af Nysir, i luften, at han ville være blevet ekskluderet hvis ikke selv havde trukket sig. Afsløringen af fotografiet med Hitler-hilsnen kostede i øvrigt Kenni Christensen sin nyvundne plads i Vederfølners bestyrelse. Kenni Christensen er dog ikke den eneste fra Vederfølner der var involveret i billedet. Fotografen hedder nemlig Rene Lindberg og han deltog ligesom Kenni Christensen, i Elitens julefrokost hvor billedet er taget. På billedet sås også Martin ’Dollar’ Stegmann, der tidligere har deltaget i Vederfølners arrangementer. Eliten er en uofficiel gruppe bestående af folk fra de nu nedlagte AGF-fangrupper Spicy Ultras Aarhus og Ungdommen. En række af disse er nu White Pride-medlemmer.

Centrale personer i Nysir er stærkt utilfredse med, at enkeltpersoners flirten med nazisme, racisme og White Pride har medført dårlig omtale af Nysir og at gruppens ellers gode ry på fanscenen er blevet smudset. Derfor er gruppens medlemmer i løbende diskussion om hvad der er ’tilladt’ og hvad der ikke er. Som Nysir medlem er det nu f.eks. blevet forbudt at være medlem af Vederfølners bestyrelse, mens det stadig er tilladt at være menigt medlem af Vederfølner.

Barndommen i oprør
De ældre Nysir-folks øgede modstand mod sammenkoblingen med højreekstremister huer dog ikke alle i fangruppen. En lang række medlemmer af ungdomsfraktionen "Barndommen", der er opstået i løbet af det seneste års tid, er også medlemmer af Nysir, og kører ofte med Nysirs bus, ligesom de to gruppers medlemmer står sammen på stadion. Blandt medlemmerne af Barndommen, er man stærkt utilfredse med den efterhånden mere konsekvente linie overfor organiserede højreekstreme i Nysir. Barndommen består af små ti kernemedlemmer og en række såkaldte ’hangarounds’. Især blandt kernemedlemmerne, der er i teenagealderen, hvoraf de fleste kommer fra Århus-forstaden Stautrup, er man i opposition til den ældre garde i Nysir, primært fordi gruppens medlemmer i høj grad selv er begyndt at nærme sig det højreekstreme miljø. Allerede nu er den unge P.S., et hangaround-medlem i Barndommen, kommet med i White Pride.

Kernegruppen i Barndommen er, for de flestes vedkommende, indtil videre blevet i Nysir. Men ved flere episoder, blandt andet ved udebanekampen i Esbjerg tidligere i foråret, har Barndommen gjort dårlig figur med flaskekast og almen ballade. Dette har, på grund af det store overlap mellem Barndommen og Nysir, været problematisk for det ellers gode samarbejde mellem Nysir og Østjyllands Politi i forbindelse med AGFs fodboldkampe.

DNSB på gaden
Netop den tidligere nævnte Daniel Carlsen og hans lille gruppe af DNSB-folk i Århus har fyldt meget på den højreekstreme scene i et forår, hvor White Pride til gengæld ikke har vist sig så meget som tidligere. I de forgangne uger har nazi-partiets medlemmer flere gange været i konfrontationer med autonome antifascister. Første gang i Århus, hvor en unge DNSB-sympatisør filmede en gruppe antifascister ved et besat hus. Han blev jagtet væk fra stedet og tildelt flere slag. Fire autonome antifascister blev anholdt og sigtet for vold i forbindelse med episoden. Blot få dage efter skete der endnu et sammenstød i Århus, hvor en gruppe unge nazister fulgte efter nogle personer fra det autonome miljø. Da nazisterne angreb antifascisterne, slog disse dog tilbage. To antifascister blev efterfølgende anholdt og varetægtsfængslet i fire uger.

White Pride svækket
White Pride er dog ikke forsvundet helt, og gruppen stod da også bag et angreb på det besatte hus i Mejlgade i slutningen af april, men angrebet blev besvaret af en større gruppe antifascister der satte sig til modværge. Samtidig har rækken af retssager også sat sine spor på den hårdt prøvede hooligan-gruppe. I marts blev Mikkel Nicco Madsen, et perifært White Pride-medlem, idømt otte måneders fængsel for et brutalt overfald i sommeren 2008, der nær havde kostet en ung mand livet. En lang række White Pride-medlemmer deltog ifølge vidner i overfaldet, men det er alene den unge Nicco Madsen der er rejst tiltale mod. Måske netop af frygt for selv at blive genkendt af vidner dukkede ingen fra White Pride op til retssagen, og Nicco måtte derfor modtage sin dom alene.

Samtidig er White Pride også blevet ramt af en video om det tidligere Dansk Front-medlem Torben Andersen, der af den autonome gruppe Antifacistisk Aktion, er blevet afsløret i først at sladre om sine venner fra blandt andet White Pride, og derefter vende tilbage til det højreekstreme miljø. I nazi-miljøet ser man ikke let på den slags sager, og Torben Andersen er da også blevet erklæret uønsket i Århus. Så sent som 1. maj i år var Torben Andersen med netop White Pride på gaden.

Vederfølner-afdeling på Fyn
Med ovenstående gennemgang af det århusianske fanmiljø, DNSB og White Pride, så er vi nået frem til Vederfølner. Også her er der nemlig sket ting og sager. Som nævnt ovenfor trak Kenni Christensen sig fra bestyrelsen efter afsløringen af fotografiet med armen strakt i Hitler-hilsen.

Efter Kenni Christensens udtræden af bestyrelsen, har man overraskende valgt at indsupplere med en ung kvinde fra Fremskridtspartiet, Jennie Schytt. Overraskende, fordi det i hele det højreekstreme miljø i Århus, er en kendt sag at man fra de øvrige bestyrelsesmedlemmers side ikke ønskede at have kvinder i bestyrelsen. På lang sigt kan det dog vise sig at være et fornuftigt strategisk valg, både for at imødegå anklagerne om mandschauvinisme, og for at styrke båndet til Fyn, hvor også to andre bestyrelsesmedlemmer, Lars Grønbæk Larsen og Søren Mortensen, og hvor man netop har oprettet en separat afdeling, kommer fra.

I artiklen blev K.S. fra Barndommen omtalt som deltager i en DNSB-løbeseddelsuddeling. Dette var en fejl, og er nu rettet. Redox beklager fejlen.