Højreekstreme dømt for vold

5. juni 2009 | Aktuelt

To retssager med fem tiltalte endte i midten af maj med i alt 14 måneders fængsel til personer fra det højreekstreme miljø. De dømte er fra blandt andet Vederfølner, Nysir, White Pride og Danmarks Nationale Front.

På billedet ses Mikkel Zeiler Pedersen, med kasket, til Vederfølners sommersolhvervsfest i juni 2008.

Den første sag handlede om Torben Andersen fra Tørring og Oliver Cox fra Hørsholm. De to var tiltalt for et overfald på en gruppe unge aktivister fra Socialistisk Ungdomsfront i efteråret 2008 i Vejle, hvor de to i selskab med flere andre højreekstremister fra Vejle-Horsens området tildelte flere af de unge aktivister slag og spark, samt kastede fyldte øldåser efter dem. Begge højreekstremister blev idømt 60 dages fængsel, hvoraf de 40 blev gjort betingede.

Begge de dømte er kendte i det højreekstreme miljø. Torben Andersen har i mere end fem år været en del af et forholdsvis lille og uorganiseret miljø, udsprunget af Dansk Front i Horsens-området. Han faldt for nylig i unåde i det højreekstreme miljø, efter at det i en video produceret af den militante antifascistiske gruppe Antifascistisk Aktion (AFA), blev afsløret, at Torben Andersen havde gennemført en såkaldt "exit-samtale" med netop AFA, hvori han havde udleveret informationer om en række andre racister. En af dem han havde udleveret var hans medtiltalte Oliver Cox. Efter exit-samtalen blev Torben Andersen aktiv i Danmarks Nationale Front (DNF), hvor netop Cox spiller en vigtig rolle. Da hans aktivitet i DNF blev opdaget, blev videoen offentliggjort. Siden da har DNF offentligt taget afstand til Torben Andersen.

Oliver Cox er et forholdsvis nyt navn på det yderste højre. Han er aktiv i DNF, og deltog sammen med en gruppe andre DNF-medlemmer i en nazi-march 1. maj i Itzehoe i Nordtyskland. Cox’ hjemby, Hørsholm, har den seneste tid været slemt plaget af nazistisk graffiti.

Foto: Oliver Cox (t.h.) ved en nazistisk march i Itzehoe i Nordtyskland, 1. maj 2009.

Milde domme i Århus
I Århus stod personer fra tre af byens vigtigste grupperinger, Nysir, Vederfølner og White Pride, for retten, alle tiltalt for grov vold. Fra Nysir var det det tidligere White Pride-medlem Allan Birkedahl Jensen, Vederfølner-manden og Afghanistan-veteranen John Seiersen var også tiltalt, og til sidst White Pride-medlemmet Mikkel "Bette-Røde" Zeiler Pedersen. De tre var tiltalt for at overfalde en ung mand med tilknytning til byens autonome miljø, i forbindelse med et sammenstød mellem en gruppe venstreradikale og en gruppe fra det yderste højre i Århus i februar i år.

Allan Birkedahl Jensen blev idømt fire måneders fængsel, de to andre blev begge idømt tre måneders fængsel. Birkedahl er tidligere dømt for blandt andet vold, hærværk og overtrædelse af racismeparagraffen. Også Mikkel Zeiler Pedersen er tidligere dømt for vold.

Foto: Allan Birkedahl Jensen nederst til venstre ved AGF-Brøndby-kampen i maj i år. Til højre for ham i lyseblå t-shirt Nikolaj Bay Lund, tidligere White Pride, nu Nysir.