Ledende nazist hopper af

30. juli 2009 | Aktuelt

En af de vigtigste personer i det sjællandske nazi-miljø stod for nylig frem i B.T. og tog afstand fra sine aktiviteter i den højreekstreme bevægelse.

Foto: På billedet ses Thomas Peter Runge Jensen (i midten) ved Dansk Fronts demonstration i Svendborg, juni 2006.

Thomas Peter Runge Jensen (tidligere Thomas Peter Jensen) har de sidste fem år spillet en central rolle i først Dansk Front på Sjælland og derefter i genoplivningen af det ellers lukkede Blood & Honour-netværk.

Runge Jensen blev en del af Dansk Front i 2004, og blev hurtigt leder af afdelingen i Nordsjælland. Efter en periode stod det dog klart, at Lars Hartvig, der var leder i afdelingen i København, ikke udfyldte den rolle tilfredsstillende, og Thomas Peter Runge Jensen overtog derfor Hartvigs plads. Hans lederstilling i Nordsjælland blev derefter overtaget af Julius Børgesen, der senere blev ekskluderet fra netværket på grund af en dom for trusler mod daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

I det højreekstreme miljø kaldes Runge Jensen ofte for AW, en forkortelse for "Arryan Warrior", hans brugernavn på Dansk Fronts debatforum.

Initiativrig - men ikke fejlfri
Runge Jensen var i sine år kendt for at være særdeles initiativrig, og han var, sammen med Julius Børgesen en af de vigtigste årsager til Dansk Fronts vækst og efterfølgende fiasko på Sjælland. Uanset at han formåede at organisere og aktivere mange nye højreekstremister i netværket, så var hans initiativer ofte præget af at være uigennemtænkte, og dette bragte ham ofte på konfliktkurs med andre ledende medlemmer. Både Julius Børgesen, Flemming Muff Christiansen og Dansk Fronts grå eminence, Martin Kasler var blandt de personer, som Runge Jensen i perioder var i voldsomme konflikter med. Dette fik Julius Børgesen til at omtale Runge Jensen som "den lille mentale dværg", mens Kasler snakkede om at det var "på tide, at den gode AW sættes ud på et sidespor... ".

Af andre episoder kan nævnes fiasko-koncerten med det engelske nazi-band Brutal Attack. Det var Runge Jensen, der var ene-arrangør af koncerten, der i løbet af et år nåede at blive planlagt og derefter aflyst ihvertfald fire gange. Da man så endelig følte sig sikker nok til at gå offentligt ud med en dato, i marts 2007, gik koncerten igen i vasken og endte med at blive afholdt i Skåne i Sverige.

Ligeledes var et banner med teksten "Null tollerance imod korruption" på Udlændingestyrelsens facade ikke med til at styrke Runge Jensen image blandt de andre ledere i netværket. Fadæsen blev dog reddet, ved at tre maskerede nynazister (deriblandt Thomas Peter Runge Jensen og Julius Børgesen) placerede sig strategisk foran stavefejlene, da aktionen skulle foto-dokumenteres.

Samlet set nåede Runge Jensen dog at spille en vigtig i rolle fra hans indtræden i Dansk Front i 2004 til han trak sig som afdelingsleder i foråret i 2007. Efter udmeldingen fra Dansk Front gik der ikke lang tid, før hele netværket i juli 2007 lukkede. Få måneder herefter, i oktober 2007, genåbnede Blood & Honour Denmark med Thomas Peter Runge Jensen som en af de ledende figurer. Netværket nåede dog kun at gennemføre en enkelt offentlig aktivitet, en koncert i den jydske landsby Ammitsbøl i april 2008. Siden da er netværkets hjemmeside lukket ned og kun en mindre fraktion af nazi-gruppen Danmarks Nationale Front (DNF) bruger stadig Blood & Honour-navnet på blandt andet jakker og andet merchandise.

»..en af de bedste ting der er sket«
På trods af de uheld der en gang i mellem skete, når Runge Jensen var manden bag Dansk Fronts aktiviteter, så var han en af de vigtigste personer i opbygningen af det forholdsvis store netværk af nynazister i Nordsjælland og i Københavnsområdet, især i årene 2005-06.

Det er dog ikke alle der vil anerkende dette. Dem af hans gamle bekendte, der stadigt er aktive på højrefløjen, lægger ihvertfald ikke fingre imellem i deres udtalelse på DNFs hjemmeside. Her bliver en række af Runge Jensens udtalelser i B.T. beskrevet som løgne, og artiklen beskrives som "god underholdning til morgenkaffen."

Som afslutning erklærer DNF sin utvetydige glæde over Runge Jensens offentlige afhop med sætning: "At Thomas Runge Jensen valgte at forlade miljøet, var en af de bedste ting der er sket for højrefløjen i lang tid."

Thomas Peter Runge Jensen er den anden afdelingsleder fra Dansk Front-tiden, der efter at have været aktiv i DNF i en periode har valgt at hoppe af. Tidligere på året gjorde Torben Andersen fra Vejle-området det samme.