Centralt White Pride-medlem smidt ud

2. august 2009 | Aktuelt

Hooligangruppen White Pride har ifølge flere kilder smidt en af deres ledere, Anders Gunge Dall, på porten. Det sker efter, at han i Ekstra Bladet har taget afstand fra White Pride. Samtidig har et andet White Pride-medlem fået stadsfæstet en længere fængselsdom af Landsretten.

Foto: På billedet ses Mikkel Nicco Madsen (i midten med kasket) ved siden af Vederfølners næstformand, Rene Lindberg (nummer to fra venstre) ved netop Vederfølners sommersolhvervsfest den 27. juni.

Baggrunden for eksklusionen var en større artikel i Ekstra Bladet den 24. juni, hvor avisen kunne afsløre, at den voldsdømte hooligan skulle være træner på flere af DBUs fodboldskoler henover sommeren. Efter den offentlige opmærksomhed valgte Gunge Dall dog selv at trække sig fra trænergerningen.

Det var dog først dagen efter, at man i White Pride blev rasende. Her gennemførte Gunge Dall nemlig et skriftligt interview med Ekstra Bladet hvor han tager afstand fra både sloganet ’Danmark for danskerne’ og sine tidligere handlinger. Dette ledte til en eksplosiv konflikt.

"Han er blevet smidt ud"

Anders Gunge Dall har været en afholdt og centralt placeret mand i den yngste del af det højreekstreme miljø i Østjylland i en længere periode. En vellidt mand med mange kontakter og masser af initiativ. En af organisatorerne. Men den seneste tid har hans ry ændret sig voldsomt.

Ikke blot i White Pride, men også i resten af miljøet i Østjylland kan man i disse dage høre det. "Han er blevet smidt ud". Det er Gunge Dall de taler om. Konflikten om hans udtalelser gik lynhurtigt i hårdknude, og mange i White Pride mener, at han svigtede både gruppens navn og sine kammerater, da han offentligt tog afstand. Nu er det så et faktum. White Pride har ekskluderet et af sine mest centrale medlemmer.

De gange hvor Vederfølner har ekskluderet folk, for at forsøge at redde sit image, er personerne kun blevet ekskluderet på papiret og har stadig været en del af de sociale omgangskredse. Det er næppe tilfældet for Anders Gunge Dall. Når White Pride ekskluderer, så er det for alvor.

Eliten – den nye generation

Anders Gunge Dall har især det seneste år spillet en ledende rolle i White Pride. Han var blandt de dømte, da en gruppe White Pride-medlemmer sidste sommer fik fængselsdomme for et overfald på en ung antiracist på Århus Banegård. Senere blev han også dømt for at have malet nazistisk graffiti i det centrale Århus dagen inden en antiracistisk demonstration i oktober.

Gunge Dall tilhører den yngre generation af White Pride-folk omkring gruppen ’Eliten’. Eliten var en gruppe af folk fra det uofficielle fanmiljø i Århus, der blev dannet af enkeltpersoner fra de nu hedengangne grupper ’Ungdommen’ og ’Spicy Ultras Aarhus’. Af personer fra gruppen, der bevæger sig i det højreekstreme miljø, kan nævnes Kasper Ehlers, Martin ’Dollar’ Stegmann, Kenni Christensen, Rene Lindberg og Daniel Carlsen. De to førstnævnte er i dag White Pride-medlemmer, mens Kenni Christensen og Rene Lindberg begge blev valgt ind i Vederfølners bestyrelse i februar i år. Kenni Christensen trak sig dog efter ganske kort tid, da han blev afsløret på et fotografi af ham, der heiler i selskab med netop Daniel Carlsen og Martin ’Dollar’ Stegmann.

Stadsfæstelse i Århus

Tidligt på foråret blev det unge White Pride-medlem Mikkel Nicco Madsen i dømt otte måneders fængsel for et brutalt overfald tilbage i august 2008. En ung mand blev på Clemens Bro udsat for et af de værste og mest blodige overfald White Pride hidtil har stået bag. Vidner genkendte en lang række kendte White Pride-medlemmer, men det lykkedes ikke politiet at bevise at også disse deltog. Det var derfor Mikkel Nicco Madsen, der alene måtte tage skylden. Ingen i White Pride ville melde sig selv, og selve sagen medførte en del interne diskussioner i gruppen. Der var nemlig personer der mente, at Mikkel Nicco Madsens korte tid i miljøet ikke berettigede, at White Pride som gruppe skulle støtte ham under retssagen. Det endte da også med, at ingen fra White Pride var til stede under retsmødet.

Den 15. juni var Nicco Madsen så i Vestre Landsret. Her valgte retten at stadsfæste dommen på otte måneders fængsel. Kun tolv dage senere, den 27. juni, deltog han i Vederfølners sommersolhvervsfest.

Sommersolhvervsfesten blev også dagen hvor en gruppe helt unge nationalister for alvor tog skridtet ind på den højreekstreme scene. Fra Barndommen, en relativt ny gruppe helt unge AGF-fans, deltog nemlig en større gruppe helt unge drenge. Gruppen er tæt tilknyttet Nysir, og medlemmerne deltager ofte i Nysirs busture og andre arrangementer.

White Pride-leder erkender overfaldet

På trods af, at det kun lykkedes politiet at rejse tiltale mod en af deltagerne i det brutale overfald på Clemens Bro, har mistanken hele tiden været rettet mod White Pride. At det rent faktisk var White Pride der stod bag, erkendte White Pride-lederen Simon Jacobsen på online-leksikonet Wikipedia den 19. november 2008. Her redigerede han, under brugernavnet C37, opslaget om hooligangruppen. Om overfaldet på Clemens Bro skrev han:

"(...) varetægtsfængsles et ungt White Pride medlem for et overfald på Clemensbro i Århus centrum, hvor han i fællesskab med flere andre unge White Pride relaterede, er tæt på at dræbe en anden ung mand, blandt andet ved at trampe hans kranium i stykker, og efterlade manden i koma og decideret livsfarer."

I Wikipedia-indlægget omtaler Simon Jacobsen sig selv som "den ene af de to altafgørende ledere i White Pride".