Hillerød, Odense & Århus - tre ugers højreradikale demonstrationer

26. februar 2006 | Aktuelt

I forbindelse med Jyllands-Postens Muhamed-tegninger, har den yderste højrefløj i Danmark i flere omgang forsøgt at bruge de racistiske vinde i befolkningen, til at samle nye medlemmer. Dette projekt involverede blandt andet tre demonstrationer igennem februar 2006. Vi vil her forsøge at skabe overblik over hvilke grupperinger der har deltaget i demonstrationerne.

I forbindelse med Jyllands-Postens Muhamed-tegninger, har den yderste højrefløj i Danmark i flere omgang forsøgt at bruge de racistiske vinde i befolkningen, til at samle nye medlemmer. Udover mindre tiltag som kæde-sms’er der opfordrer til boykot af såkaldt "muslimske butikker", har de højreradikale grupper af flere omgang forsøgt at mobilisere til demonstrationer, med mere eller mindre samme politiske udgangspunkt, nemlig forsvar for ytringsfriheden og modstand mod de muslimske afbrændinger af det danske flag. Vi vil her forsøge at skabe overblik over hvilke grupperinger der har deltaget i demonstrationerne.

Hillerød - den første fiasko..
Den første, og største demonstration blev indkaldt af Dansk Front på græsarealet Posen i Hillerød, lørdag den fjerde februar. Det var Dansk Fronts første officielt offentlige manifestation. I ugen op til demonstrationen, var der massiv tilslutning til demonstrationen på Dansk Fronts debatforum, men da dagen oprandt, bestod samlingen på Posen hovedsagligt af kendte nynazister og højreekstremister.
Da demonstrationens starttidspunkt nærmede sig, var Posen et meget tomt sted. Faktisk var de eneste på stedet, en gruppe aktivister fra DNSB, med Jonni Hansen i spidsen. Han var flankeret af flere gamle kendinge, blandt andet Thomas Lind Madsen og Kim Gjetting Michelsen.
Demonstrationens omdrejningspunkt var Dansk Fronts talsperson Julius Børgesen, der havde følgeskab af Thomas Peter Jensen fra Dansk Front København. Julius Børgesen holdt tale under demonstrationen, men blev konstant overdøvet en større gruppe muslimer der observerede demonstrationen fra den anden side af en politikæde. Flere gange forsøgte han at starte kampråb blandt de cirka 50 demonstranter, men det eneste slagord tydeligvis fængte ved, var når Jonni Hansen og hans gruppe startede DNSB-slagordet "Danmark for danskerne - udlændinge ud", der blev fulgt af heil-hilsener fra flere demonstranter.
En anden gammel kending, der deltog i Hillerød var Bo Warming, der dukkede op i shorts trods bidende vinterkulde. Bo Warming er tidligere medlem af Fremskridtspartiet, og loyal Mogens Glistrup-støtte. Han har før hen deltaget i den højreorienterede vækkelsesprædikant Moses Hansens flere dage lange demonstrationer igennem Nørrebro i sensommeren 2002.


I Januar 2006 udsendte Blood & Honour Denmark en pressemeddelelse om, at de har nedlagt sig selv. I den nævner de dog, at deres aktivister vil fortsætte deres politiske aktivitet i andre kredse, og et af de steder hvor man i dag kan finde gamle Blood & Honour-aktivister, er Dansk Front. Blandt andre deltog Flemming Muff Christiansen, der i mange år har været central omkring Blood & Honour-netværket på Sjælland, i demonstrationen i Hillerød.
Flere kendte hooligans deltog i demonstrationen i Hillerød, ligesom en gruppe svenskere også var til stede. En anden interessant deltager i Hillerød, var Mikael Rudaa Fossum, norsk nazi-hooligan, der pt. er bosat i Århus. Han har i flere år været en del af de sociale kredse omkring White Pride i Århus, der blandt andet har besøgt ham og andre ligesindede i Oslo, ligesom han, da han boede i Norge, var en del af det nazistiske miljø i Oslo.
Også Karsten Holt Larsen fra Vejle deltog. Han er tidligere medlem af Dansk Folkeparti, hvor han blev ekskluderet, da han var for ekstrem, og i dag er han aktiv på Dansk Fronts debatforum. Endvidere vedligeholder han en rækker hjemmesider, hvor han offentligører sine ekstreme synspunkter om jøder og muslimer.
Odense - tosseparade..
Søndag den 12. februar arrangerede Frit Danmark og Stop Islamiseringen af Danmark en demonstration foran rådhuset i Odense. Begge grupper forsøgte at komme i deres respektive byråd under kommunalvalget 2005, men uden held. Demonstrationen tiltrak da også hovedsagligt personer fra små højreradikale grupper, som f.eks Harry Vinther fra Den Danske Forening, Michael Ellegaard fra Frit Danmark, Anders Gravers fra Stop Islamiseringen af Danmark og Åse Clausen Bjerg fra Frit Folk. Ligeledes deltog vækkelsesprædikanten Moses Hansen, der blev landskendt i 2002, da han vandrede Nørrebro tyndt med sit store kors på hjul. En mindre gruppe unge aktivister dukkede op til demonstrationen, heriblandt Rasmus Krogsøe, en ung Dansk Front-aktivist fra Fyn.
Århus - Karsten Holt demonstrerer med Dansk Front
Som den tredje, arrangerede Karsten Holt demonstration lørdag den 18. februar på Store Torv i Århus. Mobiliseringen til demonstrationen gik dog alt andet end glat, da samtlige hans fire hjemmesider blev hacket dagen inden demonstrationen, og demonstrations-indkaldelsen blev erstattet med en aflysning. De 30 demonstranter var omringet af politi, der flere gange var ved at gribe ind, da en del af højreekstremisterne var maskerede. Samtidig stod godt 200 antiracister rundt omkring den lille højreorientede demonstration, og overdøvede Karsten Holts tale med slagord.
En af deltagerne i demonstrationen var Rune Tjørnild, der også var med til den nazistiske mindesmarch i Salem, i december 2005. Rune Tjørnild skriver dagligt på Dansk Fronts debatforum under brugernavnet "Roon". Han var sammen med Julius Børgesen, der er officiel talsperson for Dansk Front, blandt de få personer, der ikke forsøgte at skjule deres ansigter under demonstrationen. Julius Børgesen gav under demonstrationen interviews til lokal-tv, ligesom han ivrigt filmede de fremmødte anti-racister med videokameraet i sin mobiltelefon.

En anden person der gjorde sig i videofilmning af de lokale moddemonstranter, var Lars Rask Eriksson, der, ifølge flere vidner på stedet, fra yderkanten af demonstrationen dirigerede en yngre fotograf rundt for at forevige de højreradikales modstandere. Lars Rask Eriksson blev i november afsløret af Ekstra Bladet som værende aktiv i lokallisten Århus Mod Moskeens valgkamp op til kommunalvalget samme måned, og er også ledende medlem af Dansk Front, hvor han går under dæknanvnet ’Diesel’.

Også Mikael Rudaa Fossum, der som nævnt tidligere var til stede i Hillerød, deltog i Karsten Holts demonstration i Århus. Det samme gjorde Rasmus Krogsøe, en ung skinhead fra Fyn. Han skulle i forbindelse med demonstrationen, til møde med ledende personer fra Dansk Front-netværket, for at få tildelt posten som leder for Dansk Fronts kommende afdeling på Fyn.