Lille fremgang til højreekstremister ved valg

18. november 2009 | Aktuelt

Mens nazipartiet DNSB går tilbage ved både regions- og kommunalvalget, så oplevede både Frit Danmark og Fremskridtpartiet en lille fremgang. Samtidig blev den Vederfølner-støttede Bente Damhave (DF) valgt ind i Nyborg, da hun sprang listen.

Foto: Hallstein Bjørnbak (Danmarks Nationale Liste) ved Den Danske Forenings Grundlovsmøde i Næstved, juni 2007.

DNSB fik ved kommunalvalget i Greve 64 stemmer, 9 færre end ved sidste valg. I Region Hovedstaden fik partiet 574 stemmer, 37 færre end i ved valget i 2005.

Frit Danmark fik i Odense 182 stemmer, blot 21 stemmer mere end ved valget i 2005. Med sammenlagt 2359 stemmer i Region Syddanmark gik den fremmedfjendske liste frem med 641 stemmer i forhold til forrige valg.

Danmarks Nationale Liste, som stillede op for første gang i Region Sjælland, fik 235 stemmer. I Sorø Kommune måtte de dog nøjes med 12 stemmer, heraf fem personlige på listens centrale person, Hallstein Bjørnbak fra Den Danske Forening.

Ifølge flere medier havde listen opstillet en kvinde på deres kandidatliste, som slet ikke støtter partiet men blot skrev under på en stillerliste.

"Jeg er hverken racist eller nazist, så jeg er dybt ulykkelig over at stå på stemmesedlen. Jeg vil derfor opfordre folk til at ignorere mig ved valget", siger kvinden, Hanne Svendsen, til DR.

I Region Hovedstaden oplevede Fremskridtpartiet en fremgang på 998 stemmer, da der blev sat 3389 krydser ud for liste Z. I Region Syddanmark gik de tilbage med 40 stemmer til 2241, mens Glistrups gamle parti i Region Midtjylland fik 341 stemmer mere end i 2005, og endte på 3183. I de resterende regioner stillede Fremskridtspartiet ikke op. Det tidligere Blood & Honour- og DNSB-medlem, Kim Gjetting Michelsen, var opstillet som nummer to på Fremskridtspartiets liste til Region Hovedstaden - her er de personlige stemmer dog i skrivende stund ikke talt op.

Skandale-valgkamp

Fremgangen for de højreekstremistiske grupper kommer på trods af en mildt sagt kaotisk valgkamp, som har været domineret af dårlig omtale i flere landsdækkende medier.

I tilfældet Frit Danmark har der særligt manglet opbakning til projektet internt. Kun to dage før valget kom det frem i dagbladet Politiken, at flere af partiets kandidater var blevet truet til at stille op.

"Jeg sagde til ham (Frit Danmarks formand Michael Ellegaard, red.) at han ikke bare kunne tillade sig at sætte mig på listen, for jeg havde kun snakket med ham én gang. Så sagde han, at hvis jeg havde mødt ham et andet sted, ville jeg have fået tæsk", fortalte kandidat Karsten Persson til avisen om hans opstilling for Frit Danmark ved valget i 2005. Også en kandidat ved dette valg har overfor Politiken erklæret, at vedkommende blev truet til at stille op.

Frit Danmarks samarbejde med Vederfølner har også været en smule lunkent. På trods af, at Vederfølners formand, fynboen Lars Grønbæk Larsen, var nummer to på Frit Danmarks kandidatliste, så har opbakningen i resten af Vederfølners ledelse være til at overse. På foreningens hjemmeside findes der ingen officiel opfordringen til at støtte deres formand ved lokalvalget. I en artikel i forbindelse med valget står blot: "Det er vigtigt at du stemmer efter din egen overbevisning og ikke mindst samvittighed".

Frit Danmarks valgkamp har da også været mærket af formand Michael Ellegaards noget impulsive tilgang til politik. For eksempel var han lidt for hurtigt ude, da han på alt partiets valgmateriale skrev en opfordring til at stemme på liste I, selvom Frit Danmark fik tildelt bogstavet J af Odense Kommune.

I Nyborg lykkedes det Dansk Folkepartis Bente Damhave at sprænge listen, og tage den nye plads som DFs fremgang i kredsen gav, selvom hun har været i vælten offentligt som følge af sit samarbejde med en række Vederfølner-folk. Hun blev tidligere på året udsat for et kup i lokalafdelingen, og blev placeret helt nede på 8.-pladsen på kandidatlisten.

Dansk Folkepartis Ole Blente, der tidligere blev afsløret som deltager ved et Vederfølner-grundlovsmøde, fik 5 stemmer i Nordfyns kommune.