Brutal nazi-vold i nat

7. februar 2010 | Aktuelt

Natten til i dag blev blev to personer udsat for voldsomme overfald af nynazister i Århus. Det sker efter gårsdagens demonstration mod White Pride i Århus.

Foto: White Pride på Lyngby Stadion, april 2007.

Det første overfald skete ved Graven i Århus, hvor en 17-årig mand blev brutalt overfald af en større gruppe nynazister. Manden har fået indre blødninger i hjernen, og brækket kæben.

Få minutter senere blev en 26-årig mand overfaldet i samme område, af samme gruppe nynazister. Han slap dog billige end den 17-årige, og kunne ’nøjes’ med en hjernerystelse.

Kort tid derefter foretog politiet en anholdelse af 15-20 nynazister, og man mener at gerningsmændene til de to overfald skal findes i denne gruppe. På trods af forlydender i pressen om det modsatte, så fremstilles ingen fra gruppen i grundlovsforhør.

Flere i nazi-gruppen blev sigtet for besiddelse af narkotika, brug af ukvemsord mod politibetjente samt overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

Nazi-vold efter fiasko-mobilisering

I ugerne op til demonstrationen har både White Pride og Danmarks Nationale Front annonceret at de ville dukke op i Århus lørdag, og lave en modaktion mod en planlagt antinazistisk demonstration. Demonstrationen samlede 500 deltagere, men deltagerne så ikke skyggen af hverken White Pride eller andre nynazister. Den lovede massemobilisering af højreekstremister udeblev således.

I forbindelse med demonstrationen blev Kim Møller fra den højreorienterede blog Uriasposten sammen med en ven overfaldet af en gruppe sortklædte autonome. I løbet af døgnet anholdt Østjyllands Politi i alt 33 personer fra hhv. det autonome og nynazistiske miljø.