White Pride: "Vi er klar til at dræbe"

12. februar 2010 | Aktuelt

P1's Orientering bragte onsdag den 10. februar et nærgående portræt af den nynazistiske hooligangruppe White Pride. I programmet udtaler et White Pride-medlem, at han vil være ligeglad hvis et offer for gruppens gadevold mister livet.

Foto: White Pride, Havnen i Århus, maj 2008.

DR-journalisten Tom Carstensen fulgte White Pride og deres allierede fra Danmarks Nationale Front under weekendens antifascistiske demonstration i Århus. Programmet følger de højreekstremes samling i en lejlighed et par kilometer fra Århus centrum. Journalisten er også med under det overfald, som sendte to unge venstreorienterede mænd på hospitalet lørdag aften. Den ene med en blødning i hjernen.

White Pride-medlemmerne ’Christian’ og ’Anders’ udtaler sig i interviewet om deres politiske ståsted, om deres had til venstreorienterede og udlændinge, og om deres forhold til vold.

Da intervieweren spørger ind til, hvor langt de de to unge mænd er villige til at gå overfor deres politiske modstykke, lyder svaret:

"Jeg er ikke ræd for at løbe ind i en flok af dem, og hvis det skal tage, at jeg skal stå og hoppe en af dem seriøst i hovedet. Eller at der er en af dem, der mister livet ved det, jamen, så er det sgu det, der sker. Jeg går ikke ind decideret for at slå nogen ihjel, men koster det en af deres liv (...) altså det ville rage mig en papand. Det ville være status i mit hovede." Til det replicerer den anden af White Prides talsmænd: "Det ville være mere tragisk at miste en pakke smøger på gaden."

Det er første gang, at White Pride offentligt udtaler, at de er parate til at slå ihjel.