Dansk Front-medlem central i restaurationsbranchen

9. februar 2007 | Aktuelt

I oktober 2006 blev Mads Christian Friis, medlem af DFU Københavns bestyrelse, afsløret som værende medlem af Dansk Front. Redox fortæller nu historien om, hvordan en af Københavns nattelivs vigtigste aktører, også er en del af den yderste højrefløj.

Værtshuset Den Glade Gris i det indre København, hvor Mads Christian Friis spiller en aktiv rolle.

Torsdag den 26. oktober 2006 afslørede Nyhedsavisen, at Mads Christian Friis, medlem af bestyrelsen i Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) i København, også var aktiv i det højreekstremistiske netværk Dansk Front. I et interview med avisen, erkender han sit tilhørsforhold til Dansk Front, som han blandt andet offentligt har opfordret folk til at støtte økonomisk. Samme dag som interviewet finder sted, melder han sig ud af DFU.

På Dansk Fronts debatforum har han tidligere spurgt om, ”hvordan kan man give penge til Dansk Front, så udgifter til transport eks. til Svendborg i weekenden eller lignende, kan blive dækket af os der ikke kan tage aktiv del i kampen?”. Det er der en årsag til. Mads Christian Friis er nemlig central i det københavnske natteliv, hvor han er medejer af en lang række barer og diskoteker, og den slags er ikke foreneligt med offentligt at være aktiv højreekstremist.

Mads Christian Friis går i restaurationsbranchen under navnet ”Felix”, hvilket ligger tæt op af hans brugernavn på Dansk Front, nemlig ”felixofcph”. Friis har tidligere været suppleant i DFUs hovedbestyrelse, og sad altså indtil Nyhedsavisens afsløring også i lokalbestyrelsen i DFU København.

Heidis Bier Bar, The Australian Bar, Blue Buddha, Basement, Bahia Beach Club og Den Glade Gris. Listen over steder, hvor Mads Christian Friis har en finger med i spillet, er lang, og hans rolle i hovedstadens natteliv er vigtig. Omkring sig har han en fast skare af samarbejdspartnere, der på kryds og tværs sidder i bestyrelserne i de mange selskaber.

Samme dag som han bliver konfronteret med sin aktivitet i Dansk Front, udtræder han af bestyrelsen i tre af selskaberne, der tilsammen dækker over Den Glade Gris, L.A. Tequilabar i Odense og Heidi’s Bier Bar i både København og Odense. Han er dog stadig involveret i blandt andet Den Glade Gris. Flere af selskaberne er registreret på kryds og tværs i forskellige navne, de deler bestyrelsesmedlemmer, og enkelte gange også adresser. Udover de tidligere nævnte natklubber og barer, er også diskoteket Nasa i Boltens Gård i København en del af den restaurationsgruppe, som Mads Christian Friis indgår i.

Mads Christian Friis er altså involveret i en lang række gå-i-byen-steder i København, samtidig med at han sideløbende har forsøgt at få en karriere i Dansk Folkepartis Ungdom og været involveret i det racistiske netværk Dansk Front. Samtidig har Københavns Kommune lige kørt en kampagne mod racistisk dørpolitik, efter at der de senere år været en lang række sager med racistiske episoder i hovedstadens natteliv. Kampagnen involverede blandt andet Restauratørernes Brancheforening, DRC. Det er dog tvivlsomt om et aktivt medlemskab af Dansk Front er foreneligt med, at bakke op om en kampagne mod racisme og diskrimination i nattelivet.