Nazistiske sørgemarcher forhindret i Tyskland

6. april 2010 | Aktuelt

Folkelige protester satte en effektiv stopper for to højreekstremistiske markeringer i anledning af 65-året for bombningerne af Dresden og Lübeck. Blandt de ny-nazister som gik på gaden var flere danskere.

Foto: Nazisterne har taget opstilling i Lübeck, de danske deltagere ses i anden række. Den voldsdømte DNSB’er Niels Kristensen ses yderst til højre, iført tophue. (foto: Recherche-Nord)

I den tyske by Dresden mødte omkring 5.000 nazister den 13. februar op for at markere 65-året for de allieredes bombardement af byen. Det højreekstremistiske parti NPD stod sammen med den nationalistiske gruppe Junge Landsmannschaft Ostdeutschland som indkaldere af marchen. Trods det store fremmøde fik højreekstremisterne dog ikke mulighed for at gå igennem byens gader.

Det skyldes at mod-demonstranter effektivt havde blokeret flere punkter på demonstrationsruten, og politiet på den baggrund vurderede, at det var for risikabelt, at tillade ”sørge-marchen”.

Baggrunden for marchen er de allierede styrkers bombardement af Dresden i 1945. Tabstallene for de natlige angreb den 13. og 14. februar er opgjort til i omegnen af 25.000 mennesker, og har de seneste år givet anledning til de største højreekstremistiske markeringer i Tyskland i nyere tid.

Foto: Gruppen af DNF’ere i Lübeck - fra venstre ses M.P., K.M.L., Thomas L. Petersen, Morten Borup og Lars Bergeest. (foto: Recherche-Nord)

Danske nazister på gaden

Den 27. marts forsøgte den ekstreme højrefløj igen, at markere sig i Tyskland. Denne gang i forbindelse med årsdagen for de allieredes bombninger af byen Lübeck.

Omkring 150 nazister havde taget opstilling foran byens hovedbanegård for at marchere igennem gaderne. Demonstrationen var igen indkaldt af NPD i samarbejde med det ny-nazistiske netværk ”Freien Kameradschaften”.

De fremmødte måtte dog nøjes med at gå få hundrede meter inden politiet beordrede demonstrationen tilbage til sit udgangspunkt. Igen på grund af blokader fra anti-racister.

Blandt de højreekstremister som måtte nøjes med en afkortet march var en håndfuld medlemmer fra Danmarks Nationale Front, og et medlem af det danske naziparti, DNSB. Begge grupper har tradition for at deltage i forskellige tyske marcher, og har gode kontakter til det tyske nazistiske miljø.

Se Recherche-Nords galleri fra Dresden og Lübeck.

Læs mere om den tyske ekstreme højrefløj hos Recherche-Nord.