Dansk nazist skal holde 1. maj-tale i Sverige

25. april 2010 |

Den danske naziveteran Morten Borup, som i dag er tilknyttet Danmarks Nationale Front, skal holde tale ved en højreekstremistisk demonstration i Helsingborg i Sverige på arbejdernes internationale kampdag.

(Foto: Morten Borup i skjorte ved DNSBs Hess-march i Kolding, august 2007)

Den 1. maj 2010 vil et netværk af svenske nationalister, højreekstremister og ny-nazister marchere igennem Helsingborg. På dagen vil også danske højreekstremister være at finde i den sydsvenske by - både som deltagere i demonstrationen og på talerstolen.

Den ny-nazistiske gruppe Danmarks Nationale Front (DNF) vil sende en delegation over sundet og det er nu officielt bekræftet, at højrefløjsveteranen Morten Borup skal tale på vegne af DNF under demonstrationen.

Morten Borup har tidligere været medlem af Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse og har boet i de danske nazisters hus i Nørresundby. Han var desuden i en længere periode afdelingsleder i det nu lukkede netværk Dansk Front i Frederecia. Efter netværket lukkede i 2007 var Morten Borup en overgang tilknyttet foreningen Vederfølner og har siden slået sine folder i DNF.

Propaganda mod kapitalisme

Det er Nordisk Ungdom, Svenskarnes Parti og Fria nationalister, som har indkaldt til 1. maj-demonstrationen, under parolen ”Svensk ungdom har ret til en fremtid”. Arrangementet er et forsøg på at samle en stadig mere splittet bevægelse omkring en nationalistisk kapitalisme kritik.

Mens hetz mod muslimer er totalt fraværende i propaganda-materialet op til demonstrationen, så rettes skytset i stedet mod ”det nyliberale system” og ”den globale kapitalisme”. Strategien er inspireret af Nationaldemokratische Partei Deutschland og Freie Kameradschaften i Tyskland, som med en vis succes har re-lanceret det højreekstremistiske projekt ved at overtage venstrefløjens mærkesager.

Sidste år samlede en lignende demonstration omkring 70 personer, som under politibeskyttelse gik igennem Helsingborgs gader. Ligesom sidste år er der indkaldt til mod-demonstration fra venstrefløjen.