Danske nazister på gaden den 1. maj

5. maj 2010 |

En repræsentant fra Danmarks Nationale Front bar frontbanneret og holdt tale ved en højreekstremistisk demonstration i Helsingborg den 1. maj. I Danmark blev en lignende manifestation indkaldt af nazistpartiet DNSB forhindret, mens flere tyske byer blev indtaget af ny-nazister.

(Foto: Morten Borup fra Danmark Nationale Front, yderst til højre.)

Den fremtrædende nynazist Morten Borup fra gruppen Danmarks Nationale Front (DNF) fik en central rolle ved en 1. maj-demonstration i Sverige.

Han gik således forrest under hele demonstrationen med et banner med teksten: ”Svensk ungdom har rätt till en framtid” ligesom han holdt tale ved arrangementet.

JPEG - 34.3 kb
Danmarks Nationale Front var synligt tilstede ved en højreekstremistisk 1. maj-demonstration i Helsingborg.

Demonstrationen var indkaldt af Nordisk Ungdom, Svenskarnes Parti og Fria nationalister og samlede omkring 250 højreekstremister. Fra Danmark var 15-20 personer fra DNF mødt frem med Dannebrogsflag og et banner med gruppens navn på.

Demonstrationsforsøg i Greve

Det danske nazistparti DNSB havde ligeledes planer om en demonstration på arbejdernes internationale kampdag.

Planerne om en uanmeldt demonstration blev dog forpuret af en anti-racistisk mod-demonstration, som med flaskekast og kampråb vendt mod nazisternes hovedkvarter i Greve, opfordrede Jonni Hansen og hans partikammerater til at blive hjemme. Og det gjorde de så.

Højreekstremisternes forsøg på at gøre 1. maj til en nationalistisk kampdag er stærkt inspireret fra Tyskland hvor der flere gange har været gennemført arrangementer på dagen. I år blev da heller ingen undtagelse.

NPD mod arbejdsløshed

I Tyskland gennemførte blandt andre det højreekstremistiske parti NDP flere demonstrationer i byerne Berlin, Schweinfurt, Bayern og Zwickau. Samlet var flere tusind ny-nazister på gaden med paroler mod kapitalisme, den økonomiske krise og indvandring.

Det stigende antal 1. maj-demonstrationer indkaldt af den yderste højrefløj skal ses som et forsøg på at udnytte den økonomiske krise til at positionere den højreekstremistiske bevægelse, som et forsvarsværn mod arbejdsløshed.

Samtidig fungerer mærkedagen også som et forsøg på at samle en ofte splittet og isoleret bevægelse omkring en generel kritik af ”elitens” forrædderi mod ”arbejderklassen”.

Se flere billeder fra Helsingborg på Expos hjemmeside.

Se også billeder fra demonstrationerne i Tyskland på Recherche Nords hjemmeside.

Schweinfurt.

Berlin.

Zwikau.