Dansk metalstjerne bag White Pride-band

7. juni 2010 | Baggrund

I lang tid har der i metal-kredse floreret en historie om, at Bo Summer, forsanger i et af Danmarks største metalbands, Illdisposed, var involveret i den nazistiske hooligangruppe White Prides musik-projekt, Hvid Røvfuld Band. Her fortæller Redox historien.

Foto: Coverfoto fra Hvid Røvfuld Band-albummet "Når det slår klik i mit hoved". I midten i "Hooligans"-tshirt ses Jesper Hviid Petersen. Til højre for ham, i bar overkrop og med maskering, Illdisposeds forsanger Bo Summer.

I 1991 blev Illdisposed dannet. Bandet spiller metal, og har i perioden 1993-2009 udgivet ti albums. Bandet har blandt andet spillet på MTV Headbangers Ball Tour. Bandets seneste fire albums er alle endt på Top 100 Album-listen herhjemme, og bandet er adskillige gange udråbt til Danmarks største metalband.

Forsangeren Bo Summer var med fra start og er til dato stadig bandets hovedfigur. Mens han arbejdede med at opbygge Illdisposed som et internationalt anerkendt band, var Summer parallelt involveret i et langt mere suspekt projekt. Han var nemlig forsanger i White Prides husorkester.

Den helt centrale person i Hvid Røvfuld Band var Jesper Hviid Petersen. Hvid Røvfuld Band startede i 1997, på opfordring fra netop folk fra Illdisposed. Det forklarer bagmanden, Jesper Hviid Petersen i en tekst i 2008:
”Navnet Hvid Røvfuld fulgte med over helt naturligt, da nogen personer fra et kendt aarhusiansk heavy metal-band, der også var læsere af BORGEN (AGF-fanmagasin, drevet af personkredsen omkring White Pride, red.), en dag foreslog at vi skulle lave nogle numre i stil med den engelske oi-musik, der så småt var ved at blive kendt i Danmark.”

Jesper Hviid Petersen har i mange år været med i White Pride, men har samtidig haft nære relationer til nogle af de store, upolitiske fangrupper på AGFs fanscene. Jesper Hviid Petersen var tekstforfatter, forsanger og organisator i Hvid Røvfuld Band.

Jesper Hviid Petersen var udover White Pride også medlem af Dansk Front dengang det eksisterede, og idag har han nære relationer til Vederfølner. Han har tidligere været i politiets søgelys i forbindelse med en række trusselsbreve rettet mod en person der havde udtalt sig kritisk om White Pride, men der blev aldrig rejst tiltale mod ham.

Hvid Røvfuld Band har udgivet følgende albums: Tøfting (1999), Når det siger klik i mit hoved (2000), GF Metal Oi!...og bajer! (2001), 176 (2002), Alle skal dø! (2005), Lorten Duncan (2006) og Morderen Olsen (2007). I 2008 blev der udgivet en opsamlings-dvd med al det materiale Hvid Røvfuld Band siden starten har udgivet, inklusive en række booklets med fyldige kommentarer fra Jesper Hviid Petersen. DVD’en blev udgivet i et meget lille antal for at sikre at den ikke endte i forkerte hænder, men ikke desto mindre er Redox altså kommet i besiddelse af en af dem.

Musikken Hvid Røvfuld Band spiller er for så vidt ikke interessant. Det er teksterne derimod. Tekstuniverset handler primært om bandets kærlighed til AGF og had til indvandrere og venstreorienterede. Teksterne er skrevet i et brutalt sprog, og efterlader ingen tvivl om, at bandet mener hvad de synger. Vi har udvalgt et par af de mere rabiate eksempler.

Fra sangen ”§266b” på albummet ”GF Metal Oi!...og bajer!” fra 2002:
nu er der sgu’ aber på stadion igen,
tre hottentotter, 6000 hvide mænd
OB i er fandme mega til grin
stille op med sorte zambianer-svin

Fra sangen ”Lortensmagten” på samme album:
du er sgu’ så skide nem at provokere
din kone får den i sheriffen af en neger
jeg knepper din datter hun er vist kun fjorten
synd for ham morten han fik huller i skjorten!

Fra sangen ”Når det siger klik i mit hoved” fra albummet af samme navn:
guldøl, støvler og en kæmpe stanleykniv
men du er ikke en kat, du har kun et liv
der er ingen forskel på de onde og de gode
de ryger alle sammen ned når det siger klik i mit hoved

Ovennævnte album blev i øvrigt udgivet af Blood & Honour Scandinavia.

Disse eksempler er kun udvalgt fra den periode hvor Bo Summer var forsanger i Hvid Røvfuld Band. Lignende afstumpede tekster forekommer også efter hans udtræden af projektet.

I de omtalte booklets på Hvid Røvfuld Bands opsamlings-dvd opridses også hvilke personer der har været involveret i hvilke udgivelser. Godt nok optræder alle under kaldenavne, men for kendere af miljøet er det ikke svært at identificere hvem der står bag. F.eks. gemmer forsangeren Bo Summer sig bag navnet ’Svinet’ – samme navn som han optrådte under på Illdisposeds nu lukkede debatforum på deres hjemmeside, og andre steder på bandets hjemmeside.

Jesper Hviid Petersen skriver på intet tidspunkt Bo Summers navn i Hvid Røvfuld Band-materialet, men virker heller ikke specielt opsat på at skjule det. F.eks er der i bookletten indkluderet fotografier af en maskereret Bo Summer i bar overkrop, hvilket afslører en række unikke tatoveringer som også præger Bo Summers krop på fotos på Illdisposeds hjemmeside. Ligeledes der er flere skriftlige hentydninger til Bo Summer i ekstra-materialet på dvd’en.

Det virker grundlæggende som om, at mens Bo Summer forsøger at holde sin tid i Hvid Røvfuld Band og sine nazi-relationer hemmelige, så er resten af nazi-miljøet stolte af, at en af ’deres egne’ er nået så langt.

Som omtalt i indledningen har rygtet om Illdisposed, og især Bo Summers, tilknytning til White Pride floreret i mange år – et rygte der har fået ny næring, da der ofte er større grupper af nazister til stede ved bandets koncerter i Århus. Bo Summer har i et interview med MetalZone.dk i 2008 erkendt sin fortid som hooligan, men benægter at have været nazist:
"Men historien er jo, at jeg var hooligan i en længere årrække. Men det bliver man jo ikke nødvendigvis nazist af. Og det var jeg slet ikke, og det var vi faktisk rigtig mange, der ikke var."

Bo Summer trådte ud af Hvid Rødfuld Band efter bandets tredje cd.

Summer er dog ikke det eneste Illdisposed-medlem der har tilknytning til White Pride. Også Lasse Bak, der var guitarist fra dannelsen i starthalvfemserne og indtil 2005, har forbindelserne i orden. På Facebook er han således stadig venner med en række personer der alle har spillet en stor rolle i White Pride: Mads Andersen, Jacob Engelbrekt Andersen, André Eeg Jensen, Jesper Hviid Petersen og Steven Robert Ryall Kingo.