Danish Defence League: Fiasko i første forsøg

1 september 2010 | Aktuelt

En ny gruppe har set dagens lys på den højreekstreme scene: Danish Defence League. Gruppen er skabt med forbillede i English Defence League, som tæller mange hundrede medlemmer og flere gange har markeret sig voldeligt igennem det seneste år. Den danske afdeling kunne kun mønstre mindre end ti deltagere til gruppens opstartsmøde.

Foto: Gary Hooper nyder klassisk, dansk mad efter mødet.

Danish Defence League holdt lørdag den 28. august sit første møde, samme dag som SIAD’s manifestation mod moskebyggeriet i Københavns Nordvest-kvarter var blevet aflyst. Mødet fandt sted i bedste engelske stil på The Old English Pub i det indre København, deltagerantallet var dog yderst begrænset - knap en håndfuld - inklusiv initiativtagerne.

Den nyopstartede gruppe udspringer af miljøet omkring SIAD, og søsat af englænderen Gary Hooper, som har en fortid i English Defence League, samt dennes danske kæreste. Den danske afdeling slår sig op som "en modstandsgruppe mod den voksende islamisering af Europa". Arrangørerne mødte op i officielle English Defence League trøjer, og til lejligheden havde gruppen også produceret en dansk udgave påtrykt "Division Frederiksberg".

Mødet startede klokken 12 og sluttede cirka kvart over tre, hvor mødeledelsen sluttede dagen i den nærmeste pølsevogn.


Foto: To mødedeltagere i ens EDL/DDL-hættetrøjer, t.h. Hoopers danske kæreste.

Den engelske storebror

English Defence League, forbilledet for den danske gruppe, er et særdeles ombrust netværk og genstand for meget debat. Den engelske dokumentationsgruppe Searchlight vurderer, at netværket udgør den største højreekstreme trussel i England i mange år. Netværket ramte overskrifterne i weekenden da en manifestation i den engelske by Bradford, endte i vold og slåskampe med politiet og antiracister. English Defence Leagues manifestation samlede omkring 700 deltagere, som udgjordes af blandt andet hooligan, kendte højreekstremister og medlemmer af British National Front.

Forbindelser til BNP og Sverigesdemokraterna

Lederen af English Defence League, Tommy Robinson, er en kendt aktør på den ekstreme højrefløj. Han har tidligere været aktiv i det rabiate British National Party. En anden af netværkets nøglepersoner, Alan Lake, har tidligere fungeret som rådgiver for Sverigesdemokraterna. Men nu har han valgt, at ligge sine strategiske evner i det engelske netværk.

Netværket slår sig op som værende modstandere af "militant islam", og hævder at være fredelige og antiracister. Virkeligheden er dog en anden - samtlige af netværkets manifestationer siden dets opstart i 2009 er endt i vold og ballade. Ligeledes er listen af dokumentation for netværkets åbenlyse racisme lang. English Defence League udvælger nøje deres mål for demonstrationer og manifestationer, netværket satser oftest på byer med høj koncentration af muslimske indbygere - med det simple mål at skabe mest konflikt og ballade.


Foto: To danske mødedeltagere, B.V. (t.v.) og N.B.H. (t.h.).

Hooligans, soldater og racister

Netværkets medlemmer udgøres af en broget flok; man har succesfuldt rekrutteret hooligans til "kampen mod islam", men også aktivister fra langt mere rabiate højrefløjsgrupperinger ses ved English Defence Leagues manifestationer. I England tæller netværket også en "Jewish Division", og man fører generelt en særdeles pro-israelsk linje i kampen mod islam, ligesom Danish Defence Leagues samarbejdspartnere SIAD iøvrigt også gør. En række engelske soldater er blevet tiltrukket af det antimuslimske netværk, og møder også ofte op til demonstrationerne.

Opbakning til Wilders

I Holland planlægger English Defence League, at afholde en demonstration i oktober, formålet er at vise støtte til den indvandrerfjendske politiker Geert Wilders. Både Holland og Frankring har for nylig fået deres egne udgaver af det engelske netværk, og begge afdelinger forventes at deltage ved demonstrationen i Amsterdam.

Det engelske netværk har på kort tid spredt sig med afdelinger i Skotland, Wales, Holland, Frankrig og altså nu Danmark. I England vurderer man at netværket tæller mellem 1000-2000 medlemmer, mens man i Danmark altså kan samle syv personer.