Ny bog hudfletter det højreekstreme miljø i Århus

24. oktober 2010 | Aktuelt

På tirsdag udkommer bogen 'Forklædt som nazist - en Århushistorie'. Bogen fortæller historien om Charlotte Johannsen, en ung kvinde, der var blevet træt af den nazistiske vold i Århus, og derfor valgte at infiltrere det højreekstreme miljø.

Foto: Charlotte Johannsen (i midten med udslået hår), flankeret af Kenni Christensen (tidl. bestyrelsesmedlem i Vederfølner), Jan Wolthers Nielsen (White Pride) og Bianca Kristensen (Vederfølner) på Brøndby Stadion til Brøndby-AGF, 15. marts 2009.

I oktober 2008 blev Redox kontaktet af en 20-årig kvinde. Kvinden, Charlotte Johannsen, fortalte, at hun havde planer om at infiltrere det højreekstreme miljø i Århus, efter en af hendes gode venner havde været udsat for et voldsomt overfald af White Pride-medlemmer. Trods vores klare advarsler gik hun igang med projektet, og vi valgte at bakke hende op. Nu, to år senere, udgiver hun en bog om hendes oplevelser i det højreekstreme miljø i Århus.

Charlotte Johannsen har, under dække af at være højreekstremist, bevæget sig ind i et land, som ellers er hermetisk lukket. Under hendes rejse ind i det højreekstreme miljø tegner sig et billede af et betændt miljø, hvor vold, stoffer og heil-hilsner er en naturlig del af hverdagen. Samtidig fortæller hun, hvordan inkarnerede nynazister præger unge drenge i 15-16 års-alderen til at heile, true og angribe byens venstrefløjsaktivister.

Hun tog skridtet fra at føle afmagt og frustration over den omfattende nazi-vold i Århus, til selv at infiltrere det højreekstreme miljø i byen. Hun startede med en øl på White Prides stamværtshus, og fandt sig selv siddende til Vederfølners generalforsamling tre måneder senere. Med et nærmest identisk persongalleri.

Bogen dokumenterer igen at sammenfaldene mellem medlemmerne af på overfladen pæne foreninger som Vederfølner og Den Danske Forening, og så White Pride er åbenlyse - og omfattende. Charlotte Johannsens arbejde bekræfter endnu engang, at de højreekstreme grupperinger i Århus er en og samme del af ét stort racistisk og voldsberedt miljø.

Vi er stolte af at have samarbejdet med Charlotte Johannsen, og mener at Charlotte Johannsens bog giver læseren et helt unikt indblik i miljøet omkring den ekstreme højrefløj i Århus. Charlotte Johannesens arbejde har givet os i Researchkollektivet Redox et uvurderligt kig ind i den organiserede højreekstremisme i Smilets By, og vi glæder os til at følge hende i den offentlige debat den kommende tid.

Bogen ’Forklædt som nazist - en Århushistorie’ udkommer tirsdag på Informations Forlag. Den er skrevet i samarbejde med journalisterne Marchen Gjertsen og Sebastian Gjerding, begge fra Information. Bogen kan købes i boghandler landet over, og de fleste online-boghandlere.

Forudbestil bogen hos Informations Forlag

Læs rapporten Århus ’08

Læs Nysir-folk på gaden med svækket White Pride

Læs Hektisk efterår i Smilets By

Læs Ny bestyrelse i Århus-forening

Læs Højreekstreme dømt for vold

Læs Hedt forår i Århus